Nie wiem czy lubicie gofry ale jeśli tak to śpieszę dla was z moim nowym pomysłem
🍴 Szybkie gofry z ziemniaków z dnia poprzedniego na słono
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350
- Białko: 9g
- Węglowodany: 60g
- Tłuszcze: 8g
Składniki
- 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach z dnia poprzedniego
- 2 jajka
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki masła
Przepis
Szukasz pomysłu na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia? A może masz ochotę na coś innego niż zwykłe placki ziemniaczane? Spróbuj zrobić gofry z ziemniaków! Ta prosta i szybka receptura transformuje zwykłe ugotowane ziemniaki w soczyste, chrupiące gofry. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków i jednocześnie na przygotowanie czegoś nowego i pysznego. Gofry z ziemniaków są idealną opcją na szybki obiad czy kolację. Dają się łatwo dostosować do indywidualnych preferencji - możesz dodać ulubione przyprawy, zioła lub sery do ciasta, a następnie podawać gofry z sosem, na przykład z sosem czosnkowym czy majonezem. To danie jest nie tylko smaczne, ale i sycące, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Wypróbuj ten przepis już dziś!
- Ziemniaki obieramy ze skórki i na tarce o średnich oczkach ścieramy je na gładką masę.
- W miseczce mieszamy jajka, mąkę, mleko, sól i pieprz. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Dodajemy starte ziemniaki do miski z ciastem i dokładnie mieszamy.
- Gofrownice smarujemy masłem i rozgrzewamy. Gdy będzie gorąca, nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry na złoty kolor.
- Powtarzamy proces z resztą ciasta. Podajemy gofry na ciepło z ulubionymi dodatkami.