Tak wiem sezon na paprykę już dawno się skończył lecz ja robiłam ją jeszcze w sezonie ale byłam po operacji kręgosłupa i nie było możliwości wstawienia jej wcześnie
🍴 Swojska papryka w zalewie słodko-kwaśnej
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 120 kcal
- Tłuszcz: 0 g
- Węglowodany: 30 g
- Białko: 1 g
Składniki
- 2 kg papryki
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 6 ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- kulki ziela angielskiego
Przepis
Wiadomo, że domowe przetwory smakują najlepiej, a ich aromat często przenosi nas do czasów dzieciństwa. Swojska papryka w zalewie słodko-kwaśnej to idealny sposób na zachowanie smaków lata, które będą mogły cieszyć nas również w zimowe dni. Przygotowanie tej papryki jest prostsze, niż się wydaje. Dzięki temu przepisowi nie tylko zamkniesz w słoikach najlepsze smaki natury, ale również przechowasz je na długie miesiące. Słodko-kwaśna zalewa doskonale podkreśla naturalną słodycz i aromat papryki, nadając jej wyrazistości i charakteru. To idealny dodatek do obiadu, sałatek, kanapek, a także samodzielna przekąska, która z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych. Już teraz przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś wyjątkowego - wystarczy kilka składników, odrobina czasu i mnóstwo serca! Papryka w zalewie wykonana według tego przepisu nie tylko przetrwa długie miesiące w piwnicy czy spiżarni, ale przede wszystkim zadowoli kubki smakowe każdego smakosza. Gorąco polecam - spróbuj i przekonaj się sam!
- Umyj dokładnie papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, mieszając aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięte ząbki czosnku do zalewy.
- Wrzuć pokrojoną paprykę do gorącej zalewy i gotuj przez około 5 minut, aż lekko zmięknie.
- Przełóż paprykę do słoików, zalewając je do pełna gorącą zalewą.
- Szczelnie zakręć słoiki, a następnie pasteryzuj je przez 15-20 minut w gorącej wodzie.