Swojska papryka w zalewie słodko

Agnieszka
Przetwory
04.02.2025 15:30
Swojska papryka w zalewie słodko

Tak wiem sezon na paprykę już dawno się skończył lecz ja robiłam ją jeszcze w sezonie ale byłam po operacji kręgosłupa i nie było możliwości wstawienia jej wcześnie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2025/02/swojska-papryka-w-zalewie-sodko-kwasnej.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Swojska papryka w zalewie słodko-kwaśnej

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 120 kcal
  • Tłuszcz: 0 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Białko: 1 g

Składniki

  • 2 kg papryki
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kulki ziela angielskiego

Przepis

Wiadomo, że domowe przetwory smakują najlepiej, a ich aromat często przenosi nas do czasów dzieciństwa. Swojska papryka w zalewie słodko-kwaśnej to idealny sposób na zachowanie smaków lata, które będą mogły cieszyć nas również w zimowe dni. Przygotowanie tej papryki jest prostsze, niż się wydaje. Dzięki temu przepisowi nie tylko zamkniesz w słoikach najlepsze smaki natury, ale również przechowasz je na długie miesiące. Słodko-kwaśna zalewa doskonale podkreśla naturalną słodycz i aromat papryki, nadając jej wyrazistości i charakteru. To idealny dodatek do obiadu, sałatek, kanapek, a także samodzielna przekąska, która z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych. Już teraz przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś wyjątkowego - wystarczy kilka składników, odrobina czasu i mnóstwo serca! Papryka w zalewie wykonana według tego przepisu nie tylko przetrwa długie miesiące w piwnicy czy spiżarni, ale przede wszystkim zadowoli kubki smakowe każdego smakosza. Gorąco polecam - spróbuj i przekonaj się sam!

  • Umyj dokładnie papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, mieszając aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięte ząbki czosnku do zalewy.
  • Wrzuć pokrojoną paprykę do gorącej zalewy i gotuj przez około 5 minut, aż lekko zmięknie.
  • Przełóż paprykę do słoików, zalewając je do pełna gorącą zalewą.
  • Szczelnie zakręć słoiki, a następnie pasteryzuj je przez 15-20 minut w gorącej wodzie.
Zamknij ×