Grochówka na wędzące to bardzo smaczna i aromatyczna, a do tego niezwykle sycąca zupa, którą można podać na domowy obiad dla całej rodziny. Jest nieco lżejsza niż taka przygotowana na żeberkach wieprzowych, gdyż ugotowana została na wędzonym kurczaku, ale w niczym to jej nie ustępuje. Taką pyszną i rozgrzewającą grochówkę najlepiej podać ze świeżą bułeczką w chłodne i ponure dni. Z pewnością poprawi humor i nasyci na długo. Składniki na grochówkę na wędzące: 200 g grochu łuskanego 500 g wędzonych udek z kurczaka marchew pietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 średniej wielkości ziemniaki około 300 g kiełbasy wędzonej np. …
🍴 Grochówka na wędzące - pyszny przepis na domową zupę
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcze: 18 g
- Węglowodany: 39 g
- Białko: 33 g
Składniki
- 500 g grochu łuskanego
- 500 g wędzonki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przepis
Kto nie lubi domowej grochówki? To danie kojarzy się z domowym ciepłem i komfortem. Nasz przepis na grochówkę na wędzące to autentyczna, sycąca zupa, która syci i rozgrzewa nawet w najchłodniejsze dni. Przygotowanie tej zupy jest proste, ale wynik końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników domowej kuchni. Groch łuskany jest bogaty w błonnik, który pomaga w trawieniu, a wędzonka dodaje zupie smaku i głębi. Warzywa i przyprawy sprawiają, że zupa jest pełna smaku i aromatu. Choć przygotowanie grochówki może zająć trochę czasu, to warto poświęcić ten moment, aby cieszyć się pysznym, domowym obiadem. Na koniec, nie zapomnij podać zupy z kawałkiem chrupiącej bagietki - to combo, które nigdy nie zawodzi!
- W dużym garnku gotujemy wędzonkę w około 3 litrach wody.
- Kiedy mięso jest prawie gotowe, dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy.
- W oddzielnym garnku gotujemy groch aż do momentu, gdy zacznie się rozpadać.
- Gotowany groch dodajemy do garnka z wędzonką i warzywami, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gotową zupę podajemy na ciepło, najlepiej z kawałkiem chrupiącej bagietki.