Przepis
Dzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej?
Składniki:
0,5 kg całych krewetek
3 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
puszka pomidorów pokrojonych
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
1 papryka
1 marchewka
1 por
puszka kolb mini kukurydzy
100 g kiełek fasoli
2 łyżki pasty węgierskiej
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy ok 15 minut, aż woda wyparuje i powstanie sosik.
Podajemy ze świeżym pieczywem i masełkiem czosnkowym