Coś na szybki obiad - krewetki na ostro

Krzysztof
Obiad
08.09.2014 7:57
Coś na szybki obiad - krewetki na ostro

Przepis

Dzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej?

Składniki:

0,5 kg całych krewetek

3 ząbki czosnku

1 cebula szalotka

puszka pomidorów pokrojonych

pęczek pietruszki

pęczek szczypiorku

1 papryka

1 marchewka

1 por

puszka kolb mini kukurydzy

100 g kiełek fasoli

2 łyżki pasty węgierskiej

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól, pieprz

2 łyżki masła

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy ok 15 minut, aż woda wyparuje i powstanie sosik.

Podajemy ze świeżym pieczywem i masełkiem czosnkowym