Pyszne ciacho Jamajka :)

Krzysztof
Przepisy
08.09.2014 20:34
Pyszne ciacho Jamajka :)

Przepis

Składniki na biszkopt:

5 dużych jaj

1 szklanka cukru

1 budyń czekoladowy

1 łyżeczka octu

2 łyżki kakao

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

do przełożenia powidła, ja użyłam marmolady wieloowocowej

Masa:

600 ml śmietany 30%

150 g serka homogenizowanego waniliowego

2 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku

4 łyżeczki żelatyny jeśli dajemy ajerkoniak

3 łyżki żelatyny jeśli nie dajemy alkoholu (żelatyna rozpuszczona w 1/3 szklanki wody)

1 kg dojrzałych bananów

1 cytryna

3 galaretki cytrynowe (rozpuszczone w 4 1/2 szklanki wody)

starta czekolada

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ocet i po 1 żółtku. Pod koniec wsypujemy przesiany budyń, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy (ja wysmarowałam ją margaryną i posypałam mąką) i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 części. Spód smarujemy cienką warstwą marmolady. Na marmoladę wykładamy banany. Kroimy je na połowę i nacieramy dokładnie sokiem z cytryny.

Galaretka:

3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach.

Masa śmietanowa:

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką stróżka dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.

Przełożenie ciasta:

Ciasto - marmolada - przekrojone na pół banany - galaretki - większa część masy śmietanowej - ciasto - druga część mniejsza masy śmietanowej - posypujemy startą czekoladą

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną