Przepis
Składniki na biszkopt:
5 dużych jaj
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka octu
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
do przełożenia powidła, ja użyłam marmolady wieloowocowej
Masa:
600 ml śmietany 30%
150 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
4 łyżeczki żelatyny jeśli dajemy ajerkoniak
3 łyżki żelatyny jeśli nie dajemy alkoholu (żelatyna rozpuszczona w 1/3 szklanki wody)
1 kg dojrzałych bananów
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe (rozpuszczone w 4 1/2 szklanki wody)
starta czekolada
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ocet i po 1 żółtku. Pod koniec wsypujemy przesiany budyń, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy (ja wysmarowałam ją margaryną i posypałam mąką) i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 części. Spód smarujemy cienką warstwą marmolady. Na marmoladę wykładamy banany. Kroimy je na połowę i nacieramy dokładnie sokiem z cytryny.
Galaretka:
3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką stróżka dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.
Przełożenie ciasta:
Ciasto - marmolada - przekrojone na pół banany - galaretki - większa część masy śmietanowej - ciasto - druga część mniejsza masy śmietanowej - posypujemy startą czekoladą