Ciasto serowo - truskawkowe

Krzysztof
Ciasta
08.09.2014 7:20
Ciasto serowo - truskawkowe

Przepis

Składniki na blaszkę 25 x 25 cm:

Na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Na masę serowo - truskawkową:

250g białego sera, zmielonego

250g jogurtu greckiego

150g musu z truskawek

50 g cukru pudru lub 70 g miodu akacjowego

łyżka soku z cytryny

3 łyżeczki żelatyny

Na masę śmietankową:

250ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1,5 łyżeczki żelatyny

Na glazurę truskawkową:

250g truskawek

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru

2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Biszkopt: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 34-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 2 blaty.

Masa serowo - truskawkowa: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, sokiem z cytryny i musem z truskawek (miksujemy 150g świeżych truskawek). Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Masa śmietankowa: żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremókę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy.

Glazura: żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny w rondelku, wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia (można podgrzać ją 5 sekund w mikrofali), wlewamy do przetartych truskawek, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do wystudzenia.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę serową, rozprowadzamy równo i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Następnie wykładamy masę śmietankową, równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy glazura truskawkowa zacznie tężec wylewamy na wierzch ciasta i ponownie schładzamy do całkowitego stężenia.

SMACZNEGO!