Przepis
Składniki na blaszkę 25 x 25 cm:
Na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Na masę serowo - truskawkową:
250g białego sera, zmielonego
250g jogurtu greckiego
150g musu z truskawek
50 g cukru pudru lub 70 g miodu akacjowego
łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
Na masę śmietankową:
250ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
Na glazurę truskawkową:
250g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 34-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 2 blaty.
Masa serowo - truskawkowa: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, sokiem z cytryny i musem z truskawek (miksujemy 150g świeżych truskawek). Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Masa śmietankowa: żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremókę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy.
Glazura: żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny w rondelku, wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia (można podgrzać ją 5 sekund w mikrofali), wlewamy do przetartych truskawek, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę serową, rozprowadzamy równo i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Następnie wykładamy masę śmietankową, równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy glazura truskawkowa zacznie tężec wylewamy na wierzch ciasta i ponownie schładzamy do całkowitego stężenia.
SMACZNEGO!