Przepis
Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania".
Składniki (w temperaturze pokojowej):
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
500 g truskawek
dodatkowo: cukier puder
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę o wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć.
Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Odstawić do przestygnięcia i podawać oprószone cukrem pudrem.