Ciasto ucierane z truskawkami

Krzysztof
Ciasta
05.06.2014 20:25
Ciasto ucierane z truskawkami

Przepis

Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania".

Składniki (w temperaturze pokojowej):

200 g masła

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 jajka

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka proszku do pieczenia

500 g truskawek

dodatkowo: cukier puder

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę o wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć.

Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać.

Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".

Odstawić do przestygnięcia i podawać oprószone cukrem pudrem.