Spaghetti z klopsikami wg Nighelli

Ewelina
Makarony
07.09.2014 21:49
Spaghetti z klopsikami wg Nighelli

Przepis

Hej :) Mniam ;)) Jak ja lubię takie jedzonko :)) Tym razem zrobiłam pulpeciki i sos wg przepisu Nigelli. Sos pyszny, pulpeciki dobre, ale całość smakuje fajnie :) Danie lekkie, w miarę szybkie, bo sosik z pulpecikami chwilkę się robi, ale warto :)) Polecam :) Ja robiłam z połowy składników tzn. mięso, bo dla nas tyle ile w przepisie byłoby za dużo.

Składniki:

250-300 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego

1 jako

1 łyżka utartego parmezanu

1 ząbek czosnku

oregano

2 łyżki bułki tartej

sól

Sos:

cebula

2 ząbki czosnku

oregano

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

700 g przecieru pomidorowego

szczypta cukru

sól

pieprz

100 ml mleka

Dodatkowo:

makaron spaghetti

starty parmezan

Składniki na pulpety umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć. Uformować małe kuleczki i ułożyć je na folii aluminiowej (ja robiłam wielkości orzecha włoskiego) i wstawić do lodówki.

Cebulę i czosnek z grubsza pokroić i wraz z oregano umieścić w pojemniku blendera - zmiksować na gładką pastę. Ugotować makaron. Oliwę i masło rozgrzałam na dużej patelni, dodałam zmiksowana pastę z cebuli, czosnku i oregano i chwileczkę podsmażyłam. Następnie dodałam przecier pomidorowy, mleko i troszkę wody. Zmniejszyłam ogień i pojedynczo wkładałam pulpeciki do sosu. tak wszystko dusiłam na średnim ogniu jakieś 30 minut. Pulpeciki delikatnie co jakiś czas przewracałam w sosie. Wszystko doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Na talerze wykładamy makaron, na niego pulpeciki z sosem i możemy jeszcze dodatkowo posypać parmezanem.