Przepis
Hej :) Mniam ;)) Jak ja lubię takie jedzonko :)) Tym razem zrobiłam pulpeciki i sos wg przepisu Nigelli. Sos pyszny, pulpeciki dobre, ale całość smakuje fajnie :) Danie lekkie, w miarę szybkie, bo sosik z pulpecikami chwilkę się robi, ale warto :)) Polecam :) Ja robiłam z połowy składników tzn. mięso, bo dla nas tyle ile w przepisie byłoby za dużo.
Składniki:
250-300 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jako
1 łyżka utartego parmezanu
1 ząbek czosnku
oregano
2 łyżki bułki tartej
sól
Sos:
cebula
2 ząbki czosnku
oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
700 g przecieru pomidorowego
szczypta cukru
sól
pieprz
100 ml mleka
Dodatkowo:
makaron spaghetti
starty parmezan
Składniki na pulpety umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć. Uformować małe kuleczki i ułożyć je na folii aluminiowej (ja robiłam wielkości orzecha włoskiego) i wstawić do lodówki.
Cebulę i czosnek z grubsza pokroić i wraz z oregano umieścić w pojemniku blendera - zmiksować na gładką pastę. Ugotować makaron. Oliwę i masło rozgrzałam na dużej patelni, dodałam zmiksowana pastę z cebuli, czosnku i oregano i chwileczkę podsmażyłam. Następnie dodałam przecier pomidorowy, mleko i troszkę wody. Zmniejszyłam ogień i pojedynczo wkładałam pulpeciki do sosu. tak wszystko dusiłam na średnim ogniu jakieś 30 minut. Pulpeciki delikatnie co jakiś czas przewracałam w sosie. Wszystko doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Na talerze wykładamy makaron, na niego pulpeciki z sosem i możemy jeszcze dodatkowo posypać parmezanem.