Przepis
Składniki:
- udka kurczaka (bez podudzi) - 8 szt.
- 3 ząbki czosnku
- potarta skórka z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki kminku ( w całości)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kucharka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
Czosnek drobno kroimy, mieszamy z potartą skórką cytryny, posiekanym kminkiem (dla aromatu) i solą. Tą mieszanką nacieramy udka. Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim udka. Posypujemy je majerankiem, kucharkiem, pieprzem, oraz obranym z gałązki tymianku. Następnie rozprowadzamy na udkach miód. Zamknięte naczynie żaroodporne z udkami wkładamy na piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy do temperatury 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 1,5 godziny.