Udka kurczaka z piekarnika

Ewelina
Obiad
07.09.2014 21:45
Udka kurczaka z piekarnika

Przepis

Składniki:

- udka kurczaka (bez podudzi) - 8 szt.

- 3 ząbki czosnku

- potarta skórka z 1 cytryny

- 1/4 łyżeczki kminku ( w całości)

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka majeranku

- 2 gałązki świeżego tymianku

- pieprz

- 1/2 łyżeczki kucharka

- 1 łyżeczka miodu

- 1/4 szklanki białego wina wytrawnego

Czosnek drobno kroimy, mieszamy z potartą skórką cytryny, posiekanym kminkiem (dla aromatu) i solą. Tą mieszanką nacieramy udka. Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim udka. Posypujemy je majerankiem, kucharkiem, pieprzem, oraz obranym z gałązki tymianku. Następnie rozprowadzamy na udkach miód. Zamknięte naczynie żaroodporne z udkami wkładamy na piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy do temperatury 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 1,5 godziny.