Włoskie sucharki

Ewelina
Przepisy
07.09.2014 8:29
Włoskie sucharki

Przepis

Biorę udział w kolejnej już akcji " Wypiekanie na śniadanie". Tym razem tematem wspólnego śniadania są włoskie słodkie sucharki - Biscotti. Nigdy ich jeszcze nie robiłam, ale pomyślałam sobie, że spróbuje. I wyszły super pyszne. Z pewnością zrobię je jeszcze nie jeden raz. Wszystkim bardzo smakowały i szybko zniknęły z talerza. Biscotti to takie twardawe sucharki, pyszne i aromatyczne, można je jeść maczając w kawie lub kakao, albo same. Można dodać też różne dodatki - ja dałam migdały, ale można dać inne orzechy, rodzynki lub żurawinę. Razem z zaprzyjaźnionymi blogerkami i blogerami wyczarowaliśmy pyszne danie. Przepis opracował Paweł Marder :-)

Polecam spróbujcie. Robi je się szybko i smakują rewelacyjnie :-).

Składniki:

- 150 g mąki pszennej

- 70 g białego cukru

- 1 jajko

- 100 g migdałów w całości ze skórką

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę, ucierać musimy, aż jajko będzie zmiksowane na puch, im bardziej tym lepiej.

Następnie dodajemy szczyptę soli i skórkę otartą z 1 cytryny - pamiętajmy aby cytrynę sparzyć wrzątkiem i jeszcze miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do masy, po łyżeczce. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy migdały w całości (ze skórką) i mieszamy wszystko łyżką bo ciasto jest dość gęste.

Przygotowujemy blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia. Moczymy dłonie w wodzie i formujemy z ciasta wałeczek - coś na kształt batona - wymiary 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 25 minut. Następnie wyciągamy blaszkę i studzimy nasz baton na kratce. Po upływie 20 minut kroimy nożem ciasto na kawałki - tak na 1 cm szerokości, układamy z powrotem na blaszce i pieczemy jeszcze 8 minut z jednej strony ciasteczka i kolejne 8 minut z drugiej strony.

Smacznego :-)