Składniki
Klopsiki
600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
12 krakersów
1 duże jajko
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka oregano
pieprz czarny
sól morska
Sos pomidorowy
800 g krojonych pomidorów z puszki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek bazylii
1/2 papryczki chili
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
oliwa
Dodatkowo
400 g makaronu spaghetti
60 g parmezanu
listki bazylii
Przepis
Klopsiki
Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy przygotowane klopsiki z każdej strony, energicznie poruszając patelnią co jakiś czas. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.
Sos pomidorowy
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając odrobinę wody z makaronu do rozrzedzenia sosu (jeśli jest to konieczne). Klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut. Na talerze wykładamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem z klopsikami. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.
Buon appetito !