SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe 400 g mąki typu 00* lub mąki typu 450 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 5 g soli 10 g cukru 250-275 ml letniej wody (37-40°C) Farsz z ricottą i szpinakiem 250 g szpinaku (już zblanszowanego) 100 g ricotty kupnej lub w wersji domowej bądź innego serka kremowego bądź innego serka kremowego 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo 100 g parmezanu lub innego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wieńca * Włoska mąka typu 00 to mąka o śnieżnobiałym kolorze, charakteryzująca się wysokim stopniem zmielenia. …
🍴 Wieniec drożdżowy ze szpinakiem - niezwykła propozycja na pyszny obiad
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 70g
- Białko: 20g
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml letniej wody
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Czy kiedykolwiek marzyłeś o ciastach drożdżowych z nieoczekiwanym składnikiem? Ten wieniec drożdżowy ze szpinakiem to właśnie taki przepis! Idealny na obiad, spotkanie z rodziną lub specjalną okazję. Ciasto jest miękkie i puszyste, a farsz z szpinakiem i serem feta dodaje mu niepowtarzalnej woni i smaku. Co więcej, jest to wspaniały sposób na włączenie do diety więcej warzyw i jest to świetna propozycja dla wegan. Szpinak dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, a także jest niskokaloryczny. Ten przepis jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i nieskomplikowany w przygotowaniu. Naprawdę warto go wypróbować.
- Rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj 100 ml letniej wody i odstaw na 10 minut.
- Wymieszaj mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, resztę wody i oliwę. Wyrośnij elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i duś do momentu, aż straci wodę.
- Odstaw szpinak do ostygnięcia, a następnie wymieszaj ze zrumienionym na patelni serem feta. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i posmaruj farszem. Zwiń w rulony i przełóż do formy na babkę, ułożone na krzyż.
- Wieniec wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 35-40 minut.
- Podawaj wieniec drożdżowy ze szpinakiem na ciepło lub na zimno. Smacznego!