Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym po apulijsku

Magda
Przekąski
31.08.2022 18:38
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym po apulijsku

Dopóki nie zamieszkałam we Włoszech, fasolka szparagowa królowała na moim talerzu oblana głównie ciepłym, rozpuszczonym masłem i posypana zrumienioną na patelni bułką tartą. Po przyjeździe, dzięki mojej pierwszej nauczycielce kuchni włoskiej, babci mojego męża, zaczęłam odkrywać wszystkie sekrety i inne połączenia produktów. Takim odkryciem była dla mnie fasolka w sosie pomidorowym, wyrazistym w smaku, bo z dodatkiem papryczki chili i czosnku. Dzięki temu fasolka nabiera całkiem nowego smaku i aromatu. Tak przygotowana fasolka może być smacznym dodatkiem do obiadu lub podana z makaronem np. orecchiette z Apulii może stanowić wyśmienite danie obiadowe. A na koniec nie zapomnijcie „fare la scarpetta”, …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/fasolka-szparagowa-w-sosie-pomidorowym/