Błyskawiczne paluchy z serem, to super przekąska, którą przygotujesz w ostatniej chwili przed imprezą.
🍴 Błyskawiczne paluchy z serem - smakowite danie w 30 minut
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250
- Białko: 10g
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 20g
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200g startego sera żółtego
- 1 jajko do posmarowania
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Błyskawiczne paluchy z serem to danie, które zdobędzie serca wszystkich smakoszy! Te niewielkie rozkosze, pełne pysznego, roztopionego sera są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością cię zaskoczy. Wystarczy tylko kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką w domu, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Błyskawiczne, bo ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a potem wystarczy tylko czekać, aż piekarnik zrobi swoje. Paluchy z serem są niesamowicie uniwersalne. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w zależności od preferencji. Dodatkowo, dzięki swojej prostocie, jest to przepis, który bez problemu mogą przygotować również dzieci. Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami - można dodać do nich na przykład szynkę, boczek, czy ulubione zioła. Smacznego!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Rozwijamy ciasto francuskie, posypujemy serem, solą i pieprzem.
- Zwijamy ciasto w rulon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
- Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut, aż będą złote.