Chcę Wam dziś przedstawić bardzo łatwiutki przepis na przepyszną przekąskę idealną na imprezę, Sylwestra czy po prostu tak do zjedzenia bez okazji. Są to zapiekane rożki z tortilli nadziewane pysznym farszem z kurczaka, pieczarek i sera. Do ich przygotowania potrzeba niewielu składników, a robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Niepozorne a posmakują każdemu, są pyyycha.
🍴 Pyszne zapiekane rożki z tortilli z kurczakiem, pieczarkami i serem - super na imprezę, Sylwestra +FILM
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcze: 15 g
- Węglowodany: 20 g
- Białko: 20 g
Składniki
- 8 tortilli
- 1 piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przepis
Spróbuj naszego przepisu na pyszne zapiekane rożki z tortilli z kurczakiem, pieczarkami i serem. To doskonały pomysł na imprezę, Sylwestra, czy zwykłe spotkania ze znajomymi. Rożki są kruche, a ich wnętrze jest pełne smakowitego farszu z kurczaka, pieczarek i topionego sera. Przygotowanie ich jest naprawdę proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno zdobędzie uznanie wśród Twoich gości. Dodatkowo, rożki są bardzo sycące, dzięki czemu stanowią świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek. Przepis jest niskokaloryczny i zdrowy, a różnorodność składników sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale i atrakcyjna wizualnie. Wszystko to za naprawdę niewielką cenę i w krótkim czasie. Zapraszamy do wypróbowania!
- Podgrzewamy patelnię z dwiema łyżkami oleju. Kiedy jest gorąca, dodajemy drobno pokrojone cebule i pieczarki, a po kilku minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony.
- Następnie rozłożyć tortille, na każdej z nich rozłożyć równo farsz, posypać startym serem i zwinąć w ruloniki.
- Ruloniki układamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekamy przez około 20 minut, aż ser zacznie się topić i zrumienić.
- Gotowe rożki podajemy gorące, bezpośrednio z piekarnika. Mogą być podane zarówno na ciepło, jak i na zimno - obie wersje smakują wyśmienicie.