Taki piernik marchewkowy z czekoladą to genialna propozycja na Boże Narodzenie. Piernik jest wilgotny, mięciutki i od razu gotowy do jedzenia. Robi się go na ostatnią chwilę 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 250 g marchewki 1 ½ szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500) 100 g rozpuszczonego masła 3 pełne łyżki miodu 2 jajka 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników 3 garście ulubionych bakalii (u mnie orzechy i żurawina) Przygotowanie: Marchewkę obieram i trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Całe jajka ubijam z miodem i przyprawą do pierników. Do masy jajecznej dodaję stopniowo …
🍴 Piernik marchewkowy: idealny na zimowe wieczory
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 38 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 2 średnie marchewki
- 200 g miodu
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 120 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis
Jeśli szukasz smacznego, wilgotnego ciasta idealnego na zimne dni, ten piernik marchewkowy to coś dla Ciebie. To połączenie klasycznego piernika z delikatną marchewką i chrupiącymi orzechami włoskimi nie tylko zachwyci Cię smakiem, ale także zaskoczy prostotą przygotowania. Wymieszaj wszystko razem, wlej do formy i... voila! Wieczór przy ciepłym napoju i kawałku tego ciasta stanie się wyjątkowy. Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, to przepis jest na tyle prosty, że nie powinieneś mieć z nim problemu. Najważniejsza jest tutaj jakość składników. Ubij składniki razem, piecz i ciesz się smakiem piernika z delikatnym akcentem marchewki. Ta zimowa wariacja na temat tradycyjnego piernika to niepowtarzalne połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i przy kawie po ciężkim dniu. Zrób coś dla siebie i swoich najbliższych. Ten przepis na marchewkowy piernik z pewnością doda Ci energii i poprawi humor podczas szarości zimowych dni. To rozgrzewający, słodki deser, który w mig zniknie z talerza. Smacznego!
- Zetrzyj marchewki na tarce o średnich oczkach. Orzechy posiekaj.
- W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Do miski z mąką dodaj rozpuszczone masło z miodem, jajka, marchewki, orzechy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
- Po upieczeniu ostudź piernik i przekrój na porcje. Smacznego!