Wystarczy, że masz bułeczki maślane i jabłka do zrobienia pysznego deseru do filiżanki kawy. Bułeczki maślane przekładane musem jabłkowym, oblane czekoladą, brzmi kusząco. Przekonaj się.
🍴 Delikatne Bułeczki Maślane z Jabłkiem: Idealne Na Słodkie Śniadanie
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcze: 12g
- Węglowodany: 37g
- Białko: 5g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko do posmarowania
Przepis
Bułeczki maślane z jabłkiem to jedno z moich ulubionych śniadań. Są delikatne, puszyste, a jednocześnie mają cudowny, słodki smak owoców. Dodatek cynamonu dodaje tej wyjątkowej potrawie dodatkowego uroku. Przygotowanie bułeczek jest proste i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Co więcej, są to składniki, które zazwyczaj mamy w domu, co czyni ten przepis jeszcze bardziej praktycznym. Te bułeczki będą hit na każdym śniadaniu - zarówno do kawy, jak i herbaty. Wspaniale nadają się również jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. I pamiętaj, jeśli jesteś fanem jabłek, dodaj tyle, ile tylko chcesz! Ten przepis daje wiele możliwości modyfikacji, dzięki czemu możemy dostosować go do naszych własnych upodobań. Pachnące, miodowe i pełne smaku bułeczki z jabłkami to doskonały sposób na zaczęcie dnia. Przygotuj je raz, a na pewno będziesz chciał powtórzyć ten przepis!
- Mąkę, drożdże, cukier, masło, jajka, mleko i sól zmieszać w dużej misce. Wyrobić ciasto, po czym odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Jabłka umyć, pokroić na małe kawałki. Dodać cynamon i wymieszać.
- Po godzinie, ciasto podzielić na 12 równych części.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć jabłka, następnie zwinąć bułeczkę.
- Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, lub do momentu uzyskania złotego koloru.
- Na koniec wystudzić bułeczki. Podawać na ciepło lub zimno.