Deserki truskawkowe z kremem namelaka

Karolina
Desery
29.01.2024 13:50
Deserki truskawkowe z kremem namelaka

Latem, kiedy sezon owocowy trwa, takie deserki truskawkowe z kremem namelaka są świetnym rozwiązaniem na upalne dni. Deserki to świetne połączenie truskawek z czekoladowym kremem, a wszystko dopełnia ciasteczkowa posypka. Po prostu rewelacyjna 🙂 Składniki na 6 dużych deserków: 1 galaretka truskawkowa 350 g truskawek 100 g ciasteczek kakaowych 30 g masła ¾ łyżeczki żelatyny 150 ml mleka 150 g czekolady ciemnej 75 g czekolady mlecznej 150 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w 450 ml wody i odstawiam do wystygnięcia. Truskawki kroję i rozkładam do pucharków lub słoiczków. Możecie pociąć kilka truskawek w plasterki i ułożyć je w taki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/deserki-truskawkowe-z-kremem-namelaka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Deserki truskawkowe z kremem namelaka - Twój nowy ulubiony deser!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 340 kcal
  • Tłuszcz: 21 g
  • Węglowodany: 33 g
  • Białko: 6 g

Składniki

  • 500 g świeżych truskawek
  • 200 g ciastek digestive
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • szczypta soli

Przepis

Deserki truskawkowe z kremem namelaka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna slodkosc truskawek idealnie komponuje się z kremem o subtelnej nutie wanilii. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się być skomplikowany, ale w rzeczywistości gotowanie z nim to czysta przyjemność. Najważniejsze, aby przygotować dwie główne składniki: masę ciasteczkową i krem namelaka. Prosty spód z ciastek digestive stanowi idealne tło dla pozostałych składników. Krem namelaka, choć egzotycznie brzmiący, wcale nie jest trudny do wykonania. Kluczem do jego przygotowania jest połączenie śmietany i białej czekolady - to one nadają mu niepowtarzalnej kremowości i delikatności. Konieczność schłodzenia obu składników przed połączeniem ich ze sobą wydłuża czas przygotowania deseru, ale zapewniam, że efekt końcowy jest warty tego oczekiwania. Deserki są idealnym rozwiązaniem na zakończenie specjalnej kolacji czy imprezy. Przekonaj się sam i zaskocz swoich gości tym wykwintnym deserem!

  • Na początek, zmielić ciastka na drobne okruchy, a następnie wymieszać je z roztopionym masłem. Taką masę wyłożyć do foremek na ciastka i wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężała.
  • Podczas czekania na stężenie masy na spod, przygotować krem namelaka. W garnku podgrzewać śmietanę na minimalnym ogniu. Gdy stanie się gorąca, ale nie wrząca, wsypać posiekaną białą czekoladę i całość solidnie zmiksować na gładką masę.
  • W kolejnym kroku, do masy czekoladowej dodać serek mascarpone, cukier puder, wanilię i szczyptę soli. Całość ponownie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Gdy masa na spód i krem są już schłodzone i stężałe, można przystąpić do finalnego etapu przygotowania deseru. Na spodzie z ciastek nałożyć krem, a na nim ułożyć pokrojone truskawki.
  • Deserki truskawkowe z kremem namelaka są gotowe! Można je jeszcze schłodzić przed podaniem, ale są tak pyszne, że ciężko będzie się powstrzymać!