Ciasto afrykańczyk

Krzysztof
Przepisy
06.09.2014 6:28
Ciasto afrykańczyk

Przepis

Ciasto makowe:

15 dag margaryny

8 jaj

20 dag cukru pudru

10 dag płynnego miodu

1 mała łyżeczka kakao

30 dag maku

4 płaskie mąki pszennej

1 łyżeczka sody

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki w tem 170 C przez ok. 25-30 minut.

Placek biały:

6 białek

1 szklanka cukru kryształu

1/2 szklanki maki pszennej

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut.

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

2 galaretki dowolnego koloru

1 łyżka masła

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.

Krem:

6 żółtek

1/2 litra mleka

5 łyżek cukru kryształu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

35 dag masła

1 cukier waniliowy

Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń.

Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.

Przełożenia ciasta:

Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną