Przepis
Ciasto makowe:
15 dag margaryny
8 jaj
20 dag cukru pudru
10 dag płynnego miodu
1 mała łyżeczka kakao
30 dag maku
4 płaskie mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki w tem 170 C przez ok. 25-30 minut.
Placek biały:
6 białek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki maki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.
Krem:
6 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
35 dag masła
1 cukier waniliowy
Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń.
Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.
Przełożenia ciasta:
Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.