Chrupiący i soczysty kurczak w piwie

Krzysztof
Obiad
06.09.2014 6:24
Chrupiący i soczysty kurczak w piwie

Przepis

Składniki:

kurczak

1 butelka mała piwa

marynata:

50 ml oliwy z oliwek

4 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka suszonej mięty

2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka

0,5 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek, a ja dzisiaj złamałam jego główne zastosowanie. Okazało, się iż taki mikser jest świetnym rozwiązaniem do różnego rodzaju marynat. A najważniejszą jego zaletą jest, to że jak przygotujemy za dużo marynaty, możemy ją szczelnie przechować w lodówce.

Wszystkie składniki marynaty razem miksujemy i nacieramy nią umytego i osuszonego kurczaka. Zamarynowanego kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. W naczyniu żaroodpornym ustawiamy umytą małą butelkę piwa i nadziewamy na nią kurczaka. Pieczemy go w temperaturze 200 C przez 2 h, po 1h do butelki wsypujemy 0,5 łyżeczki soli aby piwo wykipiało i oblało naszego kurczaka. Czynność możemy powtarzać częściej.

Jako dodatek kurczak idealnie się zgrywa z grillowaną cukinią.