Przepis
Składniki na ciasto (jedna duża tarta lub 4 małe tarteletki o Ø 12 cm): · 110 g mąki pszennej · 60 g mąki ziemniaczanej · 15 g kakao · 40 g cukru · 75 g zimnego masła · 1 jajko
Składniki na nadzienie: · 300 g gorzkiej czekolady · 200 ml śmietanki kremówki 30% · 50 g masła
Składniki na polewę: · 75 g cukru · 1 łyżka miodu · 3-4 łyżki wody · 30 g ciemnego kakao
Oba rodzaje mąki i kakao przesiać na blat. Dodać cukier i zimne masło. Masło pokroić w mące i cukrze na małe kawałeczki przy pomocy noża, ponieważ kruche ciasto lubi zimno. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Powinna nam powstać gładka kula. Nie należy się przejmować, jeżeli gdzieniegdzie pozostaną niepołączone kawałeczki masła. Ciasto włożyć do foliowej torebki i włożyć do lodówki na około 1h.
W tym czasie zrobić nadzienie. Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką na parze. Kiedy wszystkie składniki połączą się w gładką masę odstawić nadzienie do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę na tartę. Ciasto na dnie ponakłuwać delikatnie widelcem. Formy nie trzeba smarować wcześniej masłem ani wykładać papierem, ciasto i tak powinno ładnie wyjść. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 min. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone tarteletki wypełnić nadzieniem i włożyć do lodówki, żeby stężało.
W tym czasie zrobić polewę. Cukier i miód zalać 3 łyżkami wodą i doprowadzić do wrzenia. Masa powinna zrobić się jednolita. Zdjąć z ognia. Kakao rozrobić z pozostałą wodą na jednolitą masę (ewentualnie dodać trochę więcej wody). Połączyć syrop cukrowy z kakao i ponownie zagotować. Powstała polewa będzie ciemna i błyszcząca, a po wstawieniu do lodówki nie stężeje. Polewę wylać na tartę. Można podawać od razu.