Cukinia faszerowana

Krzysztof
Przekąski
05.09.2014 18:34
Cukinia faszerowana

Przepis

Składniki:

2 cukinie

1/2 szklanki kaszy kuskus

1 pomidor

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

1 mała papryczka chili

kilka małych kulek mozzarelli lub 1 duża

2 ząbki czosnku

szczypiorek

sól, pieprz

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Oprószamy solą i pieprzem.

Kuskus zalewamy 1 szklanką wody, solimy, odstawiamy.

Przygotowujemy farsz. Paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z kasza kuskus. Przyprawiamy do smaku.

Nadziewamy cukinie, układamy mozzarellę (u mnie małe kulki przekrojone na pół) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.