Przepis
Składniki:
4 duże jaja,
1/2 szklanka cukru kryształ,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao
Składniki na masę I:
1/2 litra śmietany 30%,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,
2 łyżki wody,
3 sztuki gorzkiej czekolady,
2 duże słoiki 0,75 litra
Składniki na masę II:
1/2 litra śmietany 30%,
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
wiórka czekoladowe do posypania
Wykonanie:
Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto w dużej tortownicy. Wystudzić, przekroić na pół (2 placki), zimne plaski nasączyć spirytusem lub kompotem z wiśni.
Przygotowanie masy I:
1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody. 3 czekolady gorzkie rozpuścić i wystudzić, 0,5 litra śmietany 30% ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę i rozpuszczoną zimną, ale płynną, czekoladę.
Przygotowanie masy II:
1/2 litra śmietany 30%, ubić z cukrem pudrem dodać zimną żelatynę.
Na jedną część biszkoptu nałożyć 3 części wiśni odsączonych z kompotu. Na wiśnie położyć ciemną masę z czekoladą. Na ciemną masę położyć drugi krążek biszkoptu. Następnie masę jasno układamy, łyżką tworząc różne kleksy. Na kleksy masy jasnej rozsypujemy pozostałe wiśnie i obsypujemy wiórkami czekoladowymi.