Ciasto czarny las

Krzysztof
Przepisy
30.01.2014 13:06
Ciasto czarny las

Przepis

Składniki:

4 duże jaja,

1/2 szklanka cukru kryształ,

1/2 szklanki mąki pszennej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki kakao

Składniki na masę I:

1/2 litra śmietany 30%,

1/2 szklanki cukru pudru,

1 łyżeczka żelatyny,

2 łyżki wody,

3 sztuki gorzkiej czekolady,

2 duże słoiki 0,75 litra

Składniki na masę II:

1/2 litra śmietany 30%,

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki wody

wiórka czekoladowe do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto w dużej tortownicy. Wystudzić, przekroić na pół (2 placki), zimne plaski nasączyć spirytusem lub kompotem z wiśni.

Przygotowanie masy I:

1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody. 3 czekolady gorzkie rozpuścić i wystudzić, 0,5 litra śmietany 30% ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę i rozpuszczoną zimną, ale płynną, czekoladę.

Przygotowanie masy II:

1/2 litra śmietany 30%, ubić z cukrem pudrem dodać zimną żelatynę.

Na jedną część biszkoptu nałożyć 3 części wiśni odsączonych z kompotu. Na wiśnie położyć ciemną masę z czekoladą. Na ciemną masę położyć drugi krążek biszkoptu. Następnie masę jasno układamy, łyżką tworząc różne kleksy. Na kleksy masy jasnej rozsypujemy pozostałe wiśnie i obsypujemy wiórkami czekoladowymi.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną