Przepis
Składniki na około 30 ciasteczek:
160g miękkiego niesolonego masła
65g masła orzechowego, gładkiego
100g cukru muscovado
100g drobnego cukru do wypieków
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
Wykonanie:
Masło otrzyj z cukrami, aż będzie puszyste. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.
Wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia (masa raczej nie powinna się zważyć, ale nic nie szkodzi, jeśli tak się stanie).
Na koniec dodaj suche składniki. miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita.
Z masy rób kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko.
Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 – 12 minut, uważając, by się nie przypaliły, bo ciastka będą gorzkie. Ciastka mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych, ale pozostawione przez 5 – 7 minut na blasze stwardnieją.
Wystudź całkowicie na kratce.