Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym

Krzysztof

Przepisy

05.09.2014 11:03

Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym

Składniki

Przepis

Składniki na około 30 ciasteczek:

160g miękkiego niesolonego masła

65g masła orzechowego, gładkiego

100g cukru muscovado

100g drobnego cukru do wypieków

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 duże jajko

Wykonanie:

Masło otrzyj z cukrami, aż będzie puszyste. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.

Wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia (masa raczej nie powinna się zważyć, ale nic nie szkodzi, jeśli tak się stanie).

Na koniec dodaj suche składniki. miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita.

Z masy rób kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko.

Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 – 12 minut, uważając, by się nie przypaliły, bo ciastka będą gorzkie. Ciastka mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych, ale pozostawione przez 5 – 7 minut na blasze stwardnieją.

Wystudź całkowicie na kratce.