Lekka pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

Krzysztof
Obiad
25.05.2014 10:08
Lekka pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

Przepis

Składniki (2 porcje):

1 większa pojedyncza pierś z kurczaka

szalotka

ok 100 g dyni

2-3 marchwie

1 ząbek czosnku

1/2 papryki czerwonej

1 łyżeczka sosu sojowego

2 łyżki ketchupu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta cukru

2 łyżki octu winnego jasnego

przyprawy: słodka papryka, imbir, pieprz, sól

1,5 torebki ryżu

3 garście rukoli (wg uznania)

10 pomidorków koktajlowych (wg uznania)

olej rzepakowy (jeśli ktoś potrzebuje podsmażania)

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą, odstawić na pół godziny. Następnie ugotować na wodzie – krótko, mięso ma pozostać soczyste w środku. Odcedzić.

Cebulę posiekać, paprykę umyć i pokroić w kostkę. W garnku poddusić na wodzie cebulę, starkowaną marchew i paprykę. Dusić mieszając co jakiś czas, przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Przykryć i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, aż papryka i marchew będzie miękka, lecz nadal jędrna. Następnie wrzucić mięso z patelni.

W międzyczasie przygotować sos: w miseczce wymieszać cukier, ketchup, sos sojowy, ocet na gładką pastę. Dorzucić na patelnię i całość dobrze wymieszać. Doprawić papryką i imbirem i. Wszystko dobrze połączyć i podgrzewać chwilę. Skrobię (mąka ziemniaczana) rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać do sosu.

SMACZNEGO!:)