Przepis na gorącą czekoladę po francusku
🍴 Gorąca czekolada - idealna na chłodne wieczory
- Liczba porcji: 1
- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 5 min
- Szacunkowy koszt: 5 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 310
- Tłuszcz: 18g
- Węglowodany: 26g
- Białko: 8g
Składniki
- 200 ml mleka
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżka cukru
- bita śmietana do dekoracji
- płatki czekolady do dekoracji
Przepis
Gorąca czekolada to doskonały napój na chłodne wieczory. Jej przyrządzanie jest szybkie i proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszelakie podniebienia. Nasz przepis na gorącą czekoladę bazuje na czekoladzie deserowej, która idealnie nadaje się do rozpuszczania w mleku. Nie zapominamy też o dodatku cukru, który podkręci smak czekolady. Ostatnim, kluczowym elementem jest bita śmietana, która dodaje nie tylko smaku, ale i wyglądu naszemu napojowi. Na koniec warto posypać gorącą czekoladę płatkami czekolady - to dodaje nie tylko smaku, ale też prezentuje się wyjątkowo estetycznie. Gorąca czekolada to idealny sposób na relaks lub szybkie podgrzanie się w chłodniejsze dni. Przygotuj ją dla siebie, rodziny czy przyjaciół - z pewnością zasmakują w niej wszyscy. Smacznego!
- W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy mleko jest ciepłe, wrzucamy do niego połamaną czekoladę i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Podgrzewamy jeszcze około minuty, cały czas mieszając.
- Gotową gorącą czekoladę przelewamy do kubka, na wierzch kładziemy bitą śmietanę i posypujemy płatkami czekolady.