Przepis na najlepszego makowca jakiego kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni. Z podanych proporcji wychodzą aż 3 makowce. na masę makową 6 białek puszka masy makowej 4 łyżki grysiku Wykonanie: Do ciepłego mleka dodać 3 łyżki mąki, cukier i pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostawić do wystygnięcia, pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać wyrośnięte drożdże oraz masło, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Białka ubić na sztywno wmieszać je do masy makowej dodając grysik. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na nie masę makową, zwinąć w roladę. …
🍴 Tradycyjny Makowiec Świąteczny - Sekret Smaku Twojego Bożego Narodzenia
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 380 kcal
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 54g
- Białko: 8g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 125 g cukru
- 200 ml mleka
- 5 żółtek
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 125 g masła
- 1 kg maku
- 200 g cukru
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Przepis
Polska tradycja Bożego Narodzenia jest unikalna i pełna smakowitych potraw. Jednym z tych przysmaków, który wieńczy nasz świąteczny stół, jest makowiec - tradycyjne ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Nasz przepis jest prosty, klasyczny i zawsze skuteczny. Mimo że receptura wynosi kilka wieków, smak tego ciasta pozostaje niezmieniony, przynosząc ciepłe wspomnienia i uczucie radości każdego Bożego Narodzenia. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, łączy w sobie delikatność drożdżowego ciasta i intensywny smak nadzienia makowego. Polecamy przygotować makowiec dzień wcześniej, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć. Naprawdę warto! To ciasto to prawdziwy bożonarodzeniowy klasyk, który zachwyci nie tylko miłośników maku. Przepis jest prosty i możemy go łatwo dostosować do naszych upodobań, na przykład dodając do nadzienia więcej migdałów lub rodzynek. Zaskocz swoich gości i ukochanych domowników tym tradycyjnym przysmakiem. Z nami upieczenie makowca jest banalnie proste. Niech magia tego ciasta przeniesie Cię w magiczny, świąteczny czas.
- Podgrzać mleko do temperatury ciepłej kąpieli, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 10 minut do sfermentowania.
- W dużej misce wymieszać mąkę, żółtka, sól, skórkę z cytryny. Dodać rozczyn drożdżowy i zagniatać ciasto, pod koniec dodając miękke masło. Zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
- W międzyczasie przygotować nadzienie: Zagotować mak z wodą, odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce. Dodajemy do niego cukier, zmiksowane migdały, rodzynki, miód i sok z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Podziel wyrośnięte ciasto na dwie części. Każdą cześć rozwałkować na prostokąt. Rozprowadzić na nim połowę maku. Zrolować ciasto wzdłuż dłuższego boku, niedużo ściśnij.
- Roladę makową umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz całą czynność z drugim kawałkiem ciasta.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Makowce posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok. 40 minut.
- Po ostudzeniu, makowce posypać cukrem pudrem. Smacznego!