Sernik Bałkański bez sera

Gabriela
Ciasta
26.11.2023 8:30
Sernik Bałkański bez sera

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lubieessc.blogspot.com/2015/09/sernik-bakanski-bez-sera.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sernik Bałkański bez sera - smak który zaskakuje.

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 35g
  • Białko: 5g

Składniki

  • puszka ciecierzycy (ok. 400g)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przepis

Sernik bałkański bez sera to niekonwencjonalna wersja klasycznego deseru, którą pokochają zarówno weganin, jak i osoby na diecie bezglutenowej. Sekret jego wyjątkowego smaku tkwi w cieciorce, która stanowi doskonały zamiennik dla sera. Ten przepis jest szybki i bardzo prosty - wszystkie składniki wystarczy zmiksować razem, a potem piec. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny i pełen smaku, dzięki dodatkowi wanilii i cytryny. Śmiało można stwierdzić, że sernik na ciecierce nie ma nic do ukrycia! Pomimo braku sera, zachwyca swą kremową konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. To doskonały pomysł na inny, zdrowszy deser, który z powodzeniem zaskoczy Twoich gości podczas spotkania przy kawie czy imprezy urodzinowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać go jako słodki akcent podczas rodzinnej niedzielnej kolacji. Ten sernik z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich, niezależnie od preferencji dietetycznych. Zachęcam do wypróbowania tego niekonwencjonalnego przepisu!

  • Otwórz puszke ciecierzycy, odcedź ją i przełóż do miski.
  • Dodaj do cieciorki mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, cukier, olej, proszek do pieczenia, sodę, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, szczyptę soli, mleko roślinne i ocet jabłkowy. Wszystko blenduj na gładką masę.
  • Przygotuj tortownicę (średnica 26 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej do niej masę.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw tortownicę i piecz przez ok. 60 minut. Po upieczeniu, zostaw sernik do ostygnięcia.
  • Kiedy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z tortownicy. Możesz podawać go samodzielnie lub z ulubionymi owocami.