🍴 Sernik Bałkański bez sera - smak który zaskakuje.
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250
- Tłuszcz: 10g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 5g
Składniki
- puszka ciecierzycy (ok. 400g)
- 1 szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przepis
Sernik bałkański bez sera to niekonwencjonalna wersja klasycznego deseru, którą pokochają zarówno weganin, jak i osoby na diecie bezglutenowej. Sekret jego wyjątkowego smaku tkwi w cieciorce, która stanowi doskonały zamiennik dla sera. Ten przepis jest szybki i bardzo prosty - wszystkie składniki wystarczy zmiksować razem, a potem piec. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny i pełen smaku, dzięki dodatkowi wanilii i cytryny. Śmiało można stwierdzić, że sernik na ciecierce nie ma nic do ukrycia! Pomimo braku sera, zachwyca swą kremową konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. To doskonały pomysł na inny, zdrowszy deser, który z powodzeniem zaskoczy Twoich gości podczas spotkania przy kawie czy imprezy urodzinowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać go jako słodki akcent podczas rodzinnej niedzielnej kolacji. Ten sernik z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich, niezależnie od preferencji dietetycznych. Zachęcam do wypróbowania tego niekonwencjonalnego przepisu!
- Otwórz puszke ciecierzycy, odcedź ją i przełóż do miski.
- Dodaj do cieciorki mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, cukier, olej, proszek do pieczenia, sodę, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, szczyptę soli, mleko roślinne i ocet jabłkowy. Wszystko blenduj na gładką masę.
- Przygotuj tortownicę (średnica 26 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej do niej masę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw tortownicę i piecz przez ok. 60 minut. Po upieczeniu, zostaw sernik do ostygnięcia.
- Kiedy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z tortownicy. Możesz podawać go samodzielnie lub z ulubionymi owocami.