Cynamonowe bułeczki z jabłkami

Desery
15.11.2023 11:22
Cynamonowe bułeczki z jabłkami

Przepis na drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/cynamonowe-buleczki-z-jablkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Cynamonowe bułeczki z jabłkami

  • Liczba porcji: 16
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 220 kcal
  • Tłuszcz: 5.5 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Białko: 5.7 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g masła
  • 1 duże jajko
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowe masło do smarowania

Przepis

Wypróbuj ten przepis na pyszne, ciepłe, cynamonowe bułeczki z jabłkowym nadzieniem. Są nie tylko niesamowicie smaczne, ale również niesamowicie pachnące. Każdy kęs odkrywa środek wypełniony cynamonowymi jabłkami, które są miękkie, słodkie i tak apetyczne. Te bułeczki są najlepsze podane na ciepło, zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Możesz dodać do nich odrobinę kremu lub podać je z kubkiem gorącej czekolady, herbaty lub kawy. Cynamonowe bułeczki z jabłkami są świetnym deserem na każdą okazję. Są doskonałe na weekendowy śniadanie, popołudniowy przekąsek czy podwieczorek dla najbliższych. Te bułeczki są łatwe w przygotowaniu, a ich przygotowanie daje wiele przyjemności. Z tego przepisu wyjdzie około 16 bułeczek, więc jest idealny, jeśli masz dużo gości lub jeśli chcesz mieć coś słodkiego na cały tydzień. Zapach cynamonu i jabłek wypełni Twój dom, tworząc przytulną atmosferę. Koniecznie wypróbuj ten przepis, nie pożałujesz.

  • Zacznij od rozkruszenia drożdży w misce, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz odrobinę ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę z cukrem i solą. Dodaj do nich rozczyn drożdżowy, roztopione masło, resztę mleka i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie obierz jabłka, pokrój na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i smaż przez około 5 minut. Dodaj cynamon i wymieszaj.
  • Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto nałóż jabłka z cynamonem.
  • Zrób bułeczki z ciasta, składając je w rulony. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, aż będą złoto-brązowe. Smacznego!