Udostępnij Zapisz Dawno nie robiłam żadnych ciasteczek, więc za namową Synka, przygotowałam ciasteczka dyniowe. Okazały się szybkie do zrobienia i niezwykle smaczne. Serio, dawno nie jadłam tak dobrych ciastek. Wszyscy byli nimi zachwyceni. Dopełnieniem smaku była posypka cukrowo-cynamonowa, w której ciastka obtoczone zostały przed pieczeniem. Nie za słodkie, idealne. Po prostu pycha! Już konsystencja surowego ciasta bardzo się mi spodobała – mocno delikatna i bardzo plastyczna. Miałam więc co do nich duże oczekiwania i jak widzicie po słowach zachwytu, nie zawiodłam się! Te dyniowe ciasteczka są pyszne. Zróbcie je sobie do popołudniowej, jesiennej herbatki. 200 g miękkiego masła 3/4 szkl. …
🍴 Pyszne Ciasteczka Dyniowe
- Liczba porcji: 20
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 90 kcal
- Tłuszcze: 3g
- Węglowodany: 15g
- Białko: 1g
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przepis
Chciałbyś poczuć magię jesieni w każdym kęsie? Przepis na te pyszne ciasteczka dyniowe jest jak stworzony dla Ciebie! Przytulna atmosfera wytworzona przez smak i aromat pieczonych ciasteczek sprawi, że z przyjemnością wrócisz do domu. Te ciasteczka są idealne na popołudniową przekąskę czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ich delikatny, słodki smak sprawi, że osoby o różnych preferencjach smakowych z pewnością je pokochają. Preparat jest prosty i nie wymaga specjalistycznych umiejętności, a efekt końcowy z pewnością będzie wart tej niewielkiej pracy. Dodatkowo, ciasteczka są relatywnie zdrowe - nie zawierają dużo tłuszczu i są doskonałym źródłem błonnika i witamin z dyni. Ta receptura sprawi, że jesień stanie się Twoją ulubioną porą roku, a dynia - ulubionym składnikiem. Nie czekaj, odkryj wonie i smaki jesieni w swojej kuchni.
- Przygotuj puree z dyni. Jeśli korzystasz z gotowego, upewnij się, że jest dobrze odciśnięte z nadmiaru wody.
- Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj do masła jajko i puree z dyni. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Porządnie wymieszaj.
- Powoli dodawaj suche składniki do miski z mokrymi składnikami, cały czas mieszając.
- Uformuj ciasteczka i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut, aż będą lekko brązowe.
- Ostudź ciasteczka na ruszcie zanim podasz. Smacznego!