Ciasteczka dyniowe

Ewa
Ciasta
15.11.2023 8:23
Ciasteczka dyniowe

Udostępnij Zapisz Dawno nie robiłam żadnych ciasteczek, więc za namową Synka, przygotowałam ciasteczka dyniowe. Okazały się szybkie do zrobienia i niezwykle smaczne. Serio, dawno nie jadłam tak dobrych ciastek. Wszyscy byli nimi zachwyceni. Dopełnieniem smaku była posypka cukrowo-cynamonowa, w której ciastka obtoczone zostały przed pieczeniem. Nie za słodkie, idealne. Po prostu pycha! Już konsystencja surowego ciasta bardzo się mi spodobała – mocno delikatna i bardzo plastyczna. Miałam więc co do nich duże oczekiwania i jak widzicie po słowach zachwytu, nie zawiodłam się! Te dyniowe ciasteczka są pyszne. Zróbcie je sobie do popołudniowej, jesiennej herbatki. 200 g miękkiego masła 3/4 szkl. …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2023/11/15/ciasteczka-dyniowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne Ciasteczka Dyniowe

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 90 kcal
  • Tłuszcze: 3g
  • Węglowodany: 15g
  • Białko: 1g

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przepis

Chciałbyś poczuć magię jesieni w każdym kęsie? Przepis na te pyszne ciasteczka dyniowe jest jak stworzony dla Ciebie! Przytulna atmosfera wytworzona przez smak i aromat pieczonych ciasteczek sprawi, że z przyjemnością wrócisz do domu. Te ciasteczka są idealne na popołudniową przekąskę czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ich delikatny, słodki smak sprawi, że osoby o różnych preferencjach smakowych z pewnością je pokochają. Preparat jest prosty i nie wymaga specjalistycznych umiejętności, a efekt końcowy z pewnością będzie wart tej niewielkiej pracy. Dodatkowo, ciasteczka są relatywnie zdrowe - nie zawierają dużo tłuszczu i są doskonałym źródłem błonnika i witamin z dyni. Ta receptura sprawi, że jesień stanie się Twoją ulubioną porą roku, a dynia - ulubionym składnikiem. Nie czekaj, odkryj wonie i smaki jesieni w swojej kuchni.

  • Przygotuj puree z dyni. Jeśli korzystasz z gotowego, upewnij się, że jest dobrze odciśnięte z nadmiaru wody.
  • Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj do masła jajko i puree z dyni. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Do osobnej miski przesiej mąkę, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Porządnie wymieszaj.
  • Powoli dodawaj suche składniki do miski z mokrymi składnikami, cały czas mieszając.
  • Uformuj ciasteczka i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut, aż będą lekko brązowe.
  • Ostudź ciasteczka na ruszcie zanim podasz. Smacznego!