Pyszna zupa, pełna warzyw. Idealna na jesień ale nie tylko. Bardzo często ją robię bo jest treściwa i może zastąpić drugie danie. Prosty przepis po mojemu, polecam .... Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne zupy: Barszcz ukraiński z pieczonych buraków Składniki: 4- 5 średniej wielkości buraki mięso na wywar( skrzydło, szyja z indyka, lub żeberko wieprzowe) 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler średniej wielkości 4 ziemniaki, kawałek kapusty białej puszka białej fasoli 100 ml śmietanki 30 % 100- 150 ml zakwasu na barszcz lub 2 łyżki octu 10% sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, domowa vegeta, 1-2 …
🍴 Pyszny barszcz ukraiński z pieczonych buraków!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 80 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 150 kcal
- Tłuszcz: 3g
- Węglowodany: 27g
- Białko: 4g
Składniki
- 4 duże buraki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- Sok z jednej cytryny
- Śmietana do podania (opcjonalnie)
Przepis
Barszcz ukraiński z pieczonych buraków to ciepłe, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe danie obiadowe. Pomimo tego, że jego przygotowanie wymaga odrobinę czasu, jest proste i wymaga tylko kilku składników, które zawsze możemy mieć w domu. Walorem tego przepisu jest pieczenie buraków, które pozwala zachować ich naturalną słodycz, a dodatkowo nadaje potrawie wyjątkowego smaku! Czerwony barszcz to danie, które kojarzy się z rodziną, domem i ciepłem. Przygotowanie tej zupy to prawdziwa przyjemność dla kucharza, a jej smak zadowoli zarówno domowników jak i gości. Barszcz ten jest idealny zarówno na codzienny obiad, jak i na uroczysty stół. Możemy go przyrządzić z wyprzedzeniem, a następnie podgrzewać - będzie tylko smaczniejszy! Dodatek śmietany nadaje zupie kremowości i równoważy smak buraków. Spróbujcie koniecznie tego przepisu i cieszcie się smakiem prawdziwego, domowego barszczu ukraińskiego z pieczonych buraków!
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Buraki umyj, pokrój na kawałki i umieść na blasze. Posyp solą, pieprzem, skrop octem jabłkowym i oliwą. Piecz przez około 60 minut.
- W międzyczasie wywar przygotuj z marchewki, cebuli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
- Po upieczeniu buraków, obierz je ze skóry i pokrój na drobne kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj barszcz z łyżką śmietany.