Razowe drożdżowe rogaliki w wersji słodkiej i wytrawnej

Magda
Śniadania
24.10.2023 18:19
Razowe drożdżowe rogaliki w wersji słodkiej i wytrawnej

Czy istnieje coś bardziej zachęcającego niż zapach świeżo upieczonego pieczywa roznoszący się po domu? Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na razowe drożdżowe rogaliki, które można przygotować w dwóch wersjach: słodkiej i wytrawnej. Rogaliki w wersji słodkiej można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Natomiast w wersji wytrawnej wystarczy zmniejszyć ilość cukru a przed pieczeniem oprószyć sezamem lub pestkami słonecznika. W ten sposób z łatwością przygotujecie domowe rogaliki, które zaskakują smakiem oraz puszystą i maślaną konsystencją. Serdecznie polecam!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/razowe-drozdzowe-rogaliki-w-wersji-slodkiej-i-wytrawnej/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Razowe drożdżowe rogaliki w wersji słodkiej i wytrawnej

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 78 g
  • Białko: 13 g

Składniki

  • 500 g mąki razowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka roślinnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie dla rogalików słodkich)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie dla rogalików słodkich)
  • 2 łyżki wegańskiego serka (opcjonalnie dla rogalików wytrawnych)

Przepis

Dzisiaj chcemy Ci zaproponować przepis, który nie tylko będzie smaczny, ale także zdrowy! Nasze razowe drożdżowe rogaliki, które możemy przygotować w wersji słodkiej lub wytrawnej, są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Jest to propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mimo, że przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga nieco cierpliwości, to proces ten jest niesamowicie satysfakcjonujący, a efekt końcowy z pewnością nas za to wynagrodzi. Rogaliki są pyszne, miękkie i mają cudownie chrupiącą skorupkę. Co więcej, mąka razowa jest bogata w błonnik, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu naszego organizmu. Spróbuj rozpocząć dzień od naszych rogalików, a z pewnością szybko przekonasz się, że to idealne, smaczne i zdrowe śniadanie. Czy można chcieć czegoś więcej? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu!

  • Rozkrusz drożdże do miski, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dodaj aktywowane drożdże i resztę ciepłego mleka. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  • Dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj jeszcze chwilę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Podziel ciasto na 8 równych części. Każdą porcję rozwałkuj na okrąg i podziel na 4 części. Na wersje słodką rozsmaruj powidła śliwkowe, a na wytrawną - ser feta.
  • Zwijaj rogaliki zaczynając od szerokiej strony. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, z odstępami, bo jeszcze trochę urosną.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz rogaliki około 15 minut, aż będą złociste.