Babka bananowa

Ciasta
24.10.2023 10:23
Babka bananowa

Przepis na pyszną i puszystą babkę bananową z lukrem orzechowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/babka-bananowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niesamowita babka bananowa - prosta i pyszna

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 35g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 125g masła
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przepis

Babka bananowa to pomysł na wyjątkowy deser dla każdego, kto lubi słodkości. Jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wszystkich fanów bananów. Banany nadają babce delikatności i wyjątkowego smaku. Niezwykle miękka i soczysta od środka, z zewnątrz ma delikatnie chrupiącą skórkę. Połączenie bananów z orzechami włoskimi sprawia, że babka nabiera wyrafinowanego smaku. Ta babka to połączenie naturalnej słodkości bananów, chrupiących orzechów włoskich i delikatnego biszkoptu, który rozpływa się w ustach. Dzięki niej, szybko przygotujesz coś pysznego do kawy lub herbaty. Nie wymaga specjalnych umiejętności, więc na pewno każdemu się uda, a banany, które już zaczęły być zbyt dojrzałe, zyskają nowe życie. Nie wahaj się, spróbuj przepisu na babkę bananową już dziś, a twoja rodzina będzie ci wdzięczna. Smacznego!

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść i wysyp mąką formę do pieczenia babki.
  • W misce rozgnieć banany na purée. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszaj do połączenia składników.
  • W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj je do miski z bananami. Wymieszaj.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dodaj suche składniki do miski z bananami. Dodaj posiekane orzechy, jeśli używasz, i delikatnie wymieszaj ciasto.
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez około 60 minut, lub do sucha na patyczku.
  • Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.

Wypieki Beaty