Przepis na pyszną i puszystą babkę bananową z lukrem orzechowym.
🍴 Niesamowita babka bananowa - prosta i pyszna
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 3g
Składniki
- 2 duże dojrzałe banany
- 200g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 125g masła
- 225g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przepis
Babka bananowa to pomysł na wyjątkowy deser dla każdego, kto lubi słodkości. Jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wszystkich fanów bananów. Banany nadają babce delikatności i wyjątkowego smaku. Niezwykle miękka i soczysta od środka, z zewnątrz ma delikatnie chrupiącą skórkę. Połączenie bananów z orzechami włoskimi sprawia, że babka nabiera wyrafinowanego smaku. Ta babka to połączenie naturalnej słodkości bananów, chrupiących orzechów włoskich i delikatnego biszkoptu, który rozpływa się w ustach. Dzięki niej, szybko przygotujesz coś pysznego do kawy lub herbaty. Nie wymaga specjalnych umiejętności, więc na pewno każdemu się uda, a banany, które już zaczęły być zbyt dojrzałe, zyskają nowe życie. Nie wahaj się, spróbuj przepisu na babkę bananową już dziś, a twoja rodzina będzie ci wdzięczna. Smacznego!
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść i wysyp mąką formę do pieczenia babki.
- W misce rozgnieć banany na purée. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszaj do połączenia składników.
- W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj je do miski z bananami. Wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dodaj suche składniki do miski z bananami. Dodaj posiekane orzechy, jeśli używasz, i delikatnie wymieszaj ciasto.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez około 60 minut, lub do sucha na patyczku.
- Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.