Crumble ze śliwkami i gruszką

Agata
Desery
25.10.2023 8:59
Crumble ze śliwkami i gruszką

Crumble ze śliwkami i gruszką, to pyszny jesienny deser, który każdemu się uda.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/10/crumble-ze-sliwkami-i-gruszka.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Crumble ze śliwkami i gruszką - rozpływający się w ustach deser

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 460 kcal
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 68 g
  • Białko: 6 g

Składniki

  • 4 średnie śliwki
  • 2 średnie gruszki
  • 120 g mąki
  • 60 g cukru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przepis

Jeśli jesteś fanem pysznych, prostych i szybkich deserów, nie mogłeś trafić lepiej. Crumble ze śliwkami i gruszką to deser, który zaskakuje swoją prostotą, a jednocześnie wyjątkowym smakiem. Owocowa baza, na której królują słodkie gruszki i soczyste śliwki, połączona z chrupiącym crumble tworzy harmonijną kompozycję, której trudno się oprzeć. Najlepsze jest to, że do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które masz zawsze pod ręką. Co więcej, ten przepis jest naprawdę uniwersalny. Jeśli nie masz akurat w domu śliwek lub gruszek, możesz bez problemu użyć innych owoców. Crumble jest doskonałe z jabłkami, brzoskwiniami czy nawet jagodami. A jeśli masz ochotę na kremowy dodatek, crumble ze śliwkami i gruszką smakuje wyśmienicie z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Jedno jest pewne - ten prosty deser z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Zatem nie czekaj, przystąp do jego przygotowania i pozwól się zachwycić zmieniającym się smakiem pór roku.

  • Pierwszym krokiem jest umycie i obranie owoców. Śliwki i gruszki pokroić na małe kawałki.
  • W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon oraz szczyptę soli. Do mieszanki dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ważne, aby nie przepłacać, musi pozostać grudkowate.
  • Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, a na wierzch wysypujemy przygotowane crumble. Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut, do momentu aż crumble będzie złote.
  • Podajemy crumble gorące lub na zimno, na przykład z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego!