Zielony rosół

Ewelina
Zupy
01.09.2014 21:00
Zielony rosół

Przepis

Bardzo często gotuje zupki, bo bardzo je lubimy. Lubię zupy lekkie i bez mięsa, więc nie gotuje zup na mięsie ani kostkach, dodaje dużo warzyw dla smaku i robię własną vegetę. Nie używam chemii, jaką są przesiąknięte kostki rosołowe w sklepach i przyprawy typu warzywko czy vegeta.

Tak więc mój rosół jest mocno warzywny i zielony :-) Mój syn nie lubi pływającej zieleniny, tak więc ją miksuje, aby przemycić smak i wtedy wszystko zjada ze smakiem i na zdrowie.

Zapraszam do wypróbowania mojego zielonego rosołu.

Składniki:

- mała cukinia - ja miałam jeszcze mrożoną

- por

- 1 cebula

- 2 pietruszki

- 1 mały seler

- natka pietruszki i koper - po dużej garści - ja mam mrożone

- liść lubczyku

- 2 liście laurowe

- 450 g mieszanki marchewka z groszkiem

- makaron spaghetti

- vegeta własnej produkcji

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do wody wrzucamy pokrojoną cukinie, por w całości, pokrojoną pietruszkę i seler, cebulę, natkę pietruszki, koper, lubczyk, liście laurowe i łyżkę vegety własnej produkcji. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Następnie wyciągamy por i liście laurowe (ja wyrzucam) i miksujemy wszystko na krem.

Dolewamy wody i wrzucamy mieszankę marchewki z groszkiem i gotujemy chwilkę, następnie wrzucamy połamany makaron i gotujemy.

Przyprawiamy do smaku.

Smacznego :-)