Przepis
Bardzo często gotuje zupki, bo bardzo je lubimy. Lubię zupy lekkie i bez mięsa, więc nie gotuje zup na mięsie ani kostkach, dodaje dużo warzyw dla smaku i robię własną vegetę. Nie używam chemii, jaką są przesiąknięte kostki rosołowe w sklepach i przyprawy typu warzywko czy vegeta.
Tak więc mój rosół jest mocno warzywny i zielony :-) Mój syn nie lubi pływającej zieleniny, tak więc ją miksuje, aby przemycić smak i wtedy wszystko zjada ze smakiem i na zdrowie.
Zapraszam do wypróbowania mojego zielonego rosołu.
Składniki:
- mała cukinia - ja miałam jeszcze mrożoną
- por
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- natka pietruszki i koper - po dużej garści - ja mam mrożone
- liść lubczyku
- 2 liście laurowe
- 450 g mieszanki marchewka z groszkiem
- makaron spaghetti
- vegeta własnej produkcji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do wody wrzucamy pokrojoną cukinie, por w całości, pokrojoną pietruszkę i seler, cebulę, natkę pietruszki, koper, lubczyk, liście laurowe i łyżkę vegety własnej produkcji. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Następnie wyciągamy por i liście laurowe (ja wyrzucam) i miksujemy wszystko na krem.
Dolewamy wody i wrzucamy mieszankę marchewki z groszkiem i gotujemy chwilkę, następnie wrzucamy połamany makaron i gotujemy.
Przyprawiamy do smaku.
Smacznego :-)