Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i jalapeño

Łukasz
Przekąski
13.10.2023 4:58
Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i jalapeño

Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami, jalapeño i kolendrą to pomysł na imprezową przystawkę pochodzącą z kuchni tex-mex.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2023/10/nachosy-z-sosem-serowym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pikantne nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i jalapeño

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 566
  • Tłuszcz: 33g
  • Węglowodany: 52g
  • Białko: 16g

Składniki

  • 1 paczka nachos
  • 2 awokado
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka jalapeño
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera cheddar
  • 100 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Nachosy to klasyczne przekąski z kuchni meksykańskiej, które podbiją serce każdego miłośnika pikantnych smaków. Ten przepis to idealne połączenie chrupiących nachos, kremowego sosu serowego, delikatnego awokado, soczystych pomidorów i ostrej papryczki jalapeño. Wszystko to tworzy danie pełne różnorodnych smaków i konsystencji, które z pewnością zaskoczy Waszych gości na każdej domowej imprezie. It's a real crowd-pleaser. A co najważniejsze, przygotowanie tych nachos zajmuje zaledwie 25 minut. Są one nie tylko łatwe do przygotowania, ale też można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki. A sos serowy? To prawdziwa kulinarna perła, która doda głębi każdemu daniu. Czy może być coś lepszego niż góra chrupiących nachos, pokryta rozpływającym się sosem serowym, pikantnym sosem jalapeño i świeżymi warzywami? Na pewno nie! To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Więc czy nie jest to idealny przepis na wieczór filmowy czy imprezę z przyjaciółmi? Myślę, że tak!

  • Awokado przekrwamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Następnie kroimy go w kostkę.
  • Pomidory myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę jalapeño kroimy w cienkie plasterki.
  • Awokado, pomidory, jalapeño, łyżkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz mieszamy w misce.
  • W rondelku umieszczamy starty ser cheddar, dodajemy mleko i pozostaży sok z cytryny. Mieszamy, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
  • Nachosy układamy na talerzu, polewamy sosem serowym i udekorowujemy przygotowaną mieszanką awokado, pomidorów i jalapeño.