Przepis
SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka, przecięte na pół
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
tymianek
DODATKOWO :
2-3 jajka
bułka tarta do panierowania
margaryna do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE :
Udka myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny ( mięso szybciej skruszeje ). Dokładnie nacieramy mięso przyprawiamy.
Mięso odstawiamy na około 1-3 godzin w chłodne miejsce.
Jajka roztrzepujemy w naczyniu, bułkę tartą wsypujemy do miski, panierujemy kawałki mięsa. Jajko następnie bułka tarta.
Gotowe mięso układamy w naczyniu halogenowym lub na blaszce z piekarnika (wcześniej wysmarowanej margaryną). Pieczemy 50 minut w temperaturze 150-170 * C.
Kawałki kurczaka obracamy,aby skórka była ładnie przyrumieniona.
Mięso podajemy z surówką, ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego:)