Kurczak w panierce

Ewelina
Obiad
18.12.2014 20:20
Kurczak w panierce

Przepis

SKŁADNIKI:

4 udka z kurczaka, przecięte na pół

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

papryka słodka i ostra w proszku

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

tymianek

DODATKOWO :

2-3 jajka

bułka tarta do panierowania

margaryna do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE :

Udka myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny ( mięso szybciej skruszeje ). Dokładnie nacieramy mięso przyprawiamy.

Mięso odstawiamy na około 1-3 godzin w chłodne miejsce.

Jajka roztrzepujemy w naczyniu, bułkę tartą wsypujemy do miski, panierujemy kawałki mięsa. Jajko następnie bułka tarta.

Gotowe mięso układamy w naczyniu halogenowym lub na blaszce z piekarnika (wcześniej wysmarowanej margaryną). Pieczemy 50 minut w temperaturze 150-170 * C.

Kawałki kurczaka obracamy,aby skórka była ładnie przyrumieniona.

Mięso podajemy z surówką, ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego:)