Przepis
SKŁADNIKI
1 kg białej, surowej kiełbasy (nie parzonej)
3 twarde jabłka
2 spore cebule
1 szklanka cydru
1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym)
1/2 szklanki rodzynek
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Nóż do obierania Functional Form - Fiskars Nóż do obierania Functional Form - Fiskars
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 172 tylko: 21,99 zł
Nóż do siekania azjatycki Functional Form - Fiskars Nóż do siekania azjatycki Functional Form - Fiskars
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 39 tylko: 59,99 zł
Wok Fashion Induction (średnica: 28 cm) - Campana Wok Fashion Induction (średnica: 28 cm) - Campana
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 1 tylko: 239,99 zł
Kiełbasę włóż do garnka, zalej zimną wodą, tak by była nią przykryta. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj, aż woda zacznie prawie wrzeć - ale nie powinna się zagotować. Zgaś ogień, pozostaw kiełbasę w wodzie do wystygnięcia na około 15-20 minut.
Kiedy kiełbasa się studzi przygotuj cebulę: obierz ją i pokrój na ósemki. Na patelni silnie rozgrzej olej i dodaj cebulę - smaż przez pół minuty delikatnie mieszając, tak, by cebula miejscami się przypaliła, lekko posól. Zdejmij z patelni, odstaw na bok.
Umyte jabłka pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny.
Kiełbasę włóż do naczynia do zapiekania, dodaj cebulę i jabłka oraz rodzynki, wlej cydr, posyp grubo zmielonym pieprzem i cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekaj przez 30 minut, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
Podawaj z buraczkami doprawionymi chrzanem.
Kiełbasa świetnie smakuje na drugi dzień po kilku minutach podgrzewania w gorącym piekarniku.