Pieczona biała kiełbasa z jabłkami i cebulą

Ewelina
Przepisy
16.04.2014 14:43
Pieczona biała kiełbasa z jabłkami i cebulą

Przepis

SKŁADNIKI

1 kg białej, surowej kiełbasy (nie parzonej)

3 twarde jabłka

2 spore cebule

1 szklanka cydru

1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym)

1/2 szklanki rodzynek

sok z połowy cytryny

1 łyżka oleju

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Zajrzyj do Mniamowego sklepu

Nóż do obierania Functional Form - Fiskars Nóż do obierania Functional Form - Fiskars

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 172 tylko: 21,99 zł

Nóż do siekania azjatycki Functional Form - Fiskars Nóż do siekania azjatycki Functional Form - Fiskars

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 39 tylko: 59,99 zł

Wok Fashion Induction (średnica: 28 cm) - Campana Wok Fashion Induction (średnica: 28 cm) - Campana

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 1 tylko: 239,99 zł

Kiełbasę włóż do garnka, zalej zimną wodą, tak by była nią przykryta. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj, aż woda zacznie prawie wrzeć - ale nie powinna się zagotować. Zgaś ogień, pozostaw kiełbasę w wodzie do wystygnięcia na około 15-20 minut.

Kiedy kiełbasa się studzi przygotuj cebulę: obierz ją i pokrój na ósemki. Na patelni silnie rozgrzej olej i dodaj cebulę - smaż przez pół minuty delikatnie mieszając, tak, by cebula miejscami się przypaliła, lekko posól. Zdejmij z patelni, odstaw na bok.

Umyte jabłka pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny.

Kiełbasę włóż do naczynia do zapiekania, dodaj cebulę i jabłka oraz rodzynki, wlej cydr, posyp grubo zmielonym pieprzem i cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekaj przez 30 minut, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Podawaj z buraczkami doprawionymi chrzanem.

Kiełbasa świetnie smakuje na drugi dzień po kilku minutach podgrzewania w gorącym piekarniku.