Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa z gruszki i pietruszki. Idealna na jesień, podaje ją z chrupkami z boczku i w takiej wersji na pewno wam posmakuje. Przepis bardzo prosty. Polecam Składniki: 600g pietruszki (korzeń) 3-4 ziemniaki 3 średnie gruszki 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 l bulionu(rosołu) 250 ml mleka kokosowego(1 szkl) sól i pieprz 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru 250 g plastrów boczku wędzonego surowego Przygotowanie: Pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku sekundach dodajemy pokrojone ziemniaki i pietruszki. Smażymy przez ok 10 …
🍴 Zupa krem z gruszki i pietruszki z chrupkami z boczku
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 kcal
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 29g
- Białko: 8g
Składniki
- 3 gruszki
- 1 pietruszka
- 200g boczku
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ta zupa to wyjątkowa kompozycja smaków, która na pewno zaskoczy niejednego smakosza. Słodkość gruszki idealnie komponuje się z korzennością pietruszki, a to wszystko uzupełnia smakowity, chrupiący boczek. Ta zupa to idealna propozycja na wiosenne dni - jest lekka, ale sycąca. Dzięki niej możemy w ciekawy sposób wykorzystać sezonowe warzywa i owoce. Krem z pietruszki i gruszki z chrupkami z boczku to danie, które z pewnością przykuje uwagę Twoich gości i sprawi, że poproszą o dokładkę. Poza tym, sam proces przygotowania zupy jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego przepis ten z powodzeniem mogą wykorzystać nawet początkujący kucharze. Nie czekaj więc i wypróbuj ten przepis już dziś!
- Obrane gruszki i pietruszkę pokrój w kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista.
- Dodaj pokrojone gruszki i pietruszkę. Smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 30 minut.
- W międzyczasie boczek pokrój w drobne kawałki i podsmaż na patelni aż stanie się chrupiący.
- Po 30 minutach gotowania, zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przy podawaniu, na wierzch zupy nakładaj chrupiący boczek.