5 łyżek maki żytniej ok 500 ml wody przegotowanej i wystudzonej 3 liście laurowe 5 ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 5 białych kiełbas surowych 250 g wędzonego surowego boczku 1 cebula łyżka chrzanu 250- 500 ml zakwasu na żurek,zmieszanego razem z mąką(w zależności od tego jak mocno ukiszony mamy zakwas) 70-80 ml śmietanki 30 % 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól i pieprz (opcjonalnie maggi) ugotowane jajka (podajemy w żurku) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie płaska łyżeczka soli 2 litry wody Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę (ugotowaną wcześniej w wywarze ),dodajemy zakwas po trochę ,próbując (nie wlewajmy całego na raz ,żeby nie było za kwaśne),dodajemy chrzan i gotujemy jeszcze kilka minut,mieszając ,żeby mąka się nie przywarła do dna. Przepis na żurek:Składniki:Na wywar:Przygotowanie:Składniki na wywar wrzucamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy ok 1,5 -2 godz. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką (nie używajcie metalowej bo zakwas tego nie lubi),przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej ,raz dziennie zakwas musimy zamieszać łyżką. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę ,odstawiamy na chwilę i do wywaru dodajemy czosnek i majeranek,kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. polecam Nie ma to jak żurek na Wielkanoc,ale również na co dzień jest to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam również na inne moje przepisy na Wielkanoc: Pyszny,tradycyjny żurek na zakwasie,mój ulubiony. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni ,jak się podrumieni przekładamy do garnka z kiełbasą i wywarem,gotujemy ok 40 min. Możecie użyć do przygotowania żurku na przykład rosołu z poprzedniego dnia lub zrobić nowy wywar , tak jak opisuje w przepisie.