Bigos z boczniakami

Beata
Obiad
20.09.2023 7:48
Bigos z boczniakami

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/09/bigos-z-boczniakami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Bigos z boczniakami - stary polski hit w nowym, wegańskim wydaniu!

  • Liczba porcji: 11
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 85
  • Tłuszcz: 1,5g
  • Węglowodany: 8g
  • Białko: 4g

Składniki

  • 500g kapusty kiszonej
  • 200g kapusty świeżej
  • 200g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200g puree pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Bigos z boczniakami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą odkrywać nowe smaki, nie rezygnując przy tym z tradycyjnych polskich dań. Wyjątkowo smaczny, pełen aromatów bigos zaskoczy Cię nietypowym składnikiem - boczniakami, które doskonale zastąpią mięso. Kiszonka łączy się tutaj z delikatną słodyczą cebuli, pomidorów i boczniaków, tworząc wyśmienite danie pełne pełnych smaków. Prosty w przygotowaniu - wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i trochę czasu, aby bigos mógł powoli gulaszować, wydobywając najpiękniejsze aromaty. Czy jest coś lepszego niż domowy, aromatyczny bigos, gotowany powoli przez kilka godzin, który pochłania wszystko wokół swoim zapachem? Bigos z boczniakami to danie, które może zaskoczyć nie tylko wegan i wegetarian, ale także miłośników klasycznego bigosu. To doskonały sposób na połączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do gotowania. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i odkrycia nowych smaków naszej rodzimej kuchni!

  • Pierwszym krokiem jest umycie i drobne posiekanie wszystkich warzyw. Boczniaki należy rozdrobnić na małe kawałki.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać boczniaki. Wszystko razem smażymy około 5 minut.
  • Do garnka wrzucamy kapustę kiszoną i świeżą, dodajemy do tego podsmażone wcześniej warzywa z boczniakami. Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa.
  • Dodajemy puree pomidorowe, majeranek i kminek. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj bigos z boczniakami na ciepło. Możesz go udekorować świeżo posiekaną pietruszką.