Pieczone warzywa z serem feta

Magda
Zapiekanki
06.09.2023 18:39
Pieczone warzywa z serem feta

Witajcie! Czas powrócić na powakacyjne, standardowe tory i tym samym czas na nowe przepisy na blogu. Dzisiaj chciałabym polecić Wam przepis na lekką przekąskę, którą można podać do obiadu lub na kolację. Podduszone warzywa: cukinia, papryka i bakłażan zapieczone z serem feta powinny przypaść do gustu wielbicielom tradycyjnego ratatouille. Serdecznie polecam Wam również kolejne przepisy na dania warzywne: SKŁADNIKI Pieczone warzywa z serem feta 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 bakłażan 200 g sera feta 1-2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów listki bazylii suszone oregano oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczone warzywa z serem feta Warzywa …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/pieczone-warzywa-z-serem-feta/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pieczone warzywa z serem feta - idealny pomysł na zdrową kolację!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 bakłażan
  • 200g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • suszony tymianek i oregano do smaku

Przepis

Jesteś miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej? Jeżeli tak, to ten przepis na pieczone warzywa z serem feta jest właśnie dla Ciebie! Połączenie smaku soczystych warzyw z aromatycznym serem feta to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co więcej, jest to danie niezwykle proste i szybkie do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Pieczone warzywa są bowiem źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a ser feta dostarczy organizmowi białka. Taki obiad czy kolacja to świetny pomysł dla osób dbających o zdrowie, figurę, ale przede wszystkim ceniących sobie smaczne i sycące posiłki. Dodatkowo, bakłażan, cukinia i papryka w wersji pieczonej zyskują niepowtarzalny, intensywny smak, który w połączeniu z fetą tworzy niebanalne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. To danie świetnie też sprawdzi się na kolację czy imprezowy bufet, można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli jeszcze nie wypróbowałeś/aś tego przepisu, koniecznie zrób to już dziś! Proste składniki, minimum pracy, a efekt... po prostu pycha!

  • Nawet smakosze mięsa polubią to danie! Przygotowanie pieczonych warzyw z fetą jest proste i szybkie. Oto jak to zrobić:
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotuj dużą formę do pieczenia.
  • Następnie umyj warzywa, obierz je i pokrój na kawałki. Ser feta pokrój na kostki.
  • Ułóż pokrojone warzywa i fetę w formie do pieczenia. Skrop wszystko oliwą z oliwek, dosyp przyprawy i wymieszaj, aby dokładnie pokryć składniki.
  • Wstaw formę do pieczenia do piekarnika i piecz około 20 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. W międzyczasie kilkakrotnie mieszaj, aby warzywa się równomiernie podpiekały.
  • Podawaj ciepłe. Smacznego!