..jest to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy. Do tej pory najlepszy był dla mnie "Sernik rosyjski" i w sumie sama nie wiem jakbym miała wybierać który jest nr 1 oba są przepyszne. Składniki podane na tortownicę; piekąc w dużej blasze trzeba wsiąść półtorej porcji składników...
🍴 Mniam...mniam...Sernik - takiego jeszcze nie jadłeś!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450
- Tłuszcz: 30g
- Węglowodany: 30g
- Białko: 12g
Składniki
- 1 kg twarogu na sernik
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 paczka ciasta francuskiego
Przepis
Ten przepis na sernik to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Robi niesamowite wrażenie swoim bogatym smakiem i aromatem. Twaróg, masło, cukier, świeże jajka, subtelna nuta wanilii i cytryny, to wszystko tworzy kompozycję, z której nie można się oderwać. Sernik jest delikatny, ale zarazem sycący - idealny na podwieczorek czy na deser po obiedzie. Proces przygotowania jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu nawet mniej doświadczeni kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem. Podawaj go na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno, posypany cukrem pudrem. Każdy kąsek tego ciasta to czysta rozkosz. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj i przekonaj się, jak smakuje doskonałość. Twoi bliscy na pewno Ci podziękują!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C w termoobiegu).
- Twaróg, masło, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz żółtka utrzyj do masy.
- Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej.
- Ciasto francuskie rozłóż na dnie formy do pieczenia, a następnie nałóż masę serową.
- Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu sernik wyjmij z formy. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.