mniam...mniam...: sernik

Ciasta
07.09.2023 9:47
mniam...mniam...: sernik

..jest to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy. Do tej pory najlepszy był dla mnie "Sernik rosyjski" i w sumie sama nie wiem jakbym miała wybierać który jest nr 1 oba są przepyszne. Składniki podane na tortownicę; piekąc w dużej blasze trzeba wsiąść półtorej porcji składników...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2023/09/sernik.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Mniam...mniam...Sernik - takiego jeszcze nie jadłeś!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450
  • Tłuszcz: 30g
  • Węglowodany: 30g
  • Białko: 12g

Składniki

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka ciasta francuskiego

Przepis

Ten przepis na sernik to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Robi niesamowite wrażenie swoim bogatym smakiem i aromatem. Twaróg, masło, cukier, świeże jajka, subtelna nuta wanilii i cytryny, to wszystko tworzy kompozycję, z której nie można się oderwać. Sernik jest delikatny, ale zarazem sycący - idealny na podwieczorek czy na deser po obiedzie. Proces przygotowania jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu nawet mniej doświadczeni kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem. Podawaj go na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno, posypany cukrem pudrem. Każdy kąsek tego ciasta to czysta rozkosz. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj i przekonaj się, jak smakuje doskonałość. Twoi bliscy na pewno Ci podziękują!

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C w termoobiegu).
  • Twaróg, masło, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz żółtka utrzyj do masy.
  • Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej.
  • Ciasto francuskie rozłóż na dnie formy do pieczenia, a następnie nałóż masę serową.
  • Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik do ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu sernik wyjmij z formy. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.