Zupa krem grzybowa

Ewelina
Zupy
20.08.2014 20:47
Zupa krem grzybowa

Przepis

Dostaliśmy od sympatii mojego syna piękne dorodne białe kozaczki. Duże i zdrowe kapelusze. Syn przyniósł mi je w okolicy 24:00,wiec kiedy zobaczyłam już myślami robiłam z nich krem. Pomysł ziścił się następnego dnia... Na grzybach się znam. Jako dziecko chodziłam z rodzicami i siostrą do dużego lasu. Jakie to były emocje, kiedy znajdowałyśmy sporą gromadkę grzybów. Wspaniałe wspominania.

4-5 kapeluszy świeżych białych kapeluszy

pół selera

marchewka

cebula biała

ziele angielskie

liść laurowy

10 cm gałązka rozmarynu

1,5 litra bulionu

olej

grzanki

śmietanka kremówka

Umyj delikatnie kapelusze wilgotnym ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry.

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone w plastry grzyby. Duś kilka minut. Dodaj pokrojonego w spore kawałki selera i marchew. Całość zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Gotuj 20-25 minut. Przed miksowaniem wyjmij rozmaryn i liść laurowy. Zmiksuj zupę na krem. Podawał z grzankami.