Przepis
5 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka octu (zwykłego lub winnego)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
500 ml śmietanki 30%
500g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
aromat waniliowy
owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny
Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż w masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min.
Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami.
Źródło: http://pastelfood.wordpress.com/2014/08/30/biala-pavlova-torcik-bezowy/#comments