Torcik bezowy - Pavlova

Daria
30.08.2014 18:45
Torcik bezowy - Pavlova

Przepis

5 białek

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka octu (zwykłego lub winnego)

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

500 ml śmietanki 30%

500g serka mascarpone

1 łyżeczka cukru pudru

aromat waniliowy

owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny

Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż w masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min.

Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami.

Źródło: http://pastelfood.wordpress.com/2014/08/30/biala-pavlova-torcik-bezowy/#comments