Pavlova z malinami

Krzysztof
Przepisy
22.09.2014 6:48
Pavlova z malinami

Przepis

Składniki:

6 jajek

150 g cukru pudru

150 g cukru drobnego do wypieków

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Śmietana:

300 ml śmietanki kremówki 36%

1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier.

Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukry, łyżkę po łyżce na przemian, a następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia obrysowujemy koło o średnicy 23 cm, wykładamy naszą ubite białka i formujmy boki łopatką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 30 minut, aż w końcu zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez godzinę. Bezę studzimy w zamkniętym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia. Beza po upieczeniu ma wierzchu chrupiącą skórkę, a w środku piankę. Środek bezy może opaść (to normalne). Na gotową bezę układamy ubitą śmietanę i maliny (lub inne dowolne owoce).