Przepis
Składniki:
6 jajek
150 g cukru pudru
150 g cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Śmietana:
300 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
Śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier.
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukry, łyżkę po łyżce na przemian, a następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia obrysowujemy koło o średnicy 23 cm, wykładamy naszą ubite białka i formujmy boki łopatką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 30 minut, aż w końcu zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez godzinę. Bezę studzimy w zamkniętym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia. Beza po upieczeniu ma wierzchu chrupiącą skórkę, a w środku piankę. Środek bezy może opaść (to normalne). Na gotową bezę układamy ubitą śmietanę i maliny (lub inne dowolne owoce).