Tort Pavlova

Ana

Ciasta

14.06.2015 23:19

Tort Pavlova

Składniki

beza:

- 6 białek

- 200 g cukru pudru,

- 1 łyżka cytryny,

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

bita śmietana:

- 250 g śmietany 30% lub 36%,

- 1 łyżka cukru drobnoziarnistego.

frużelina truskawkowa:

- ½ kg truskawek,

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać),

- 1-2 łyżki zimnej wody,

- 3 łyżki cukru,

- odrobina wody,

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

do dekoracji:

- kilka truskawek,

- borówka amerykańska,

- kilka listków mięty.

Przepis

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli po 1 łyżce cukru pudru, po każdej dokładnie miksując. Po ostatniej porcji cukru miksujemy jeszcze około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie sok z cytryny. Miksujemy jeszcze z 2 minuty, uważając aby nie zważyć białka (traci wówczas gęstość i może się zrobić z niego woda). Masę wykładamy na papier do pieczenia (tworzymy okrąg o średnicy ok. 20 cm), zbieramy delikatnie silikonową łopatką boki do góry. Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150oC na ok. 10 minut (obserwując czy się nie spieka za bardzo), a następnie zmniejszamy piekarnik do 120oC i suszymy kolejne 90 minut. Gdy zauważymy, że beza za bardzo się spieka, zmniejszamy temperaturę do ok. 100oC i wydłużamy czas suszenia ok. 20-30 min. obserwując naszą bezę. W utworzonej szczelinie, sprawdzamy patyczkiem środek bezy. Gdy patyczek jest suchy (nie oblepiony mokrym, surowym białkiem) wyłączamy piekarnik, a bezę pozostawiamy w środku do wystudzenia. Idealna beza będzie w środku wilgotna, mięciutka, powinna rozpływać się w ustach, na zewnątrz zaś będzie chrupiąca. W tym czasie możemy zrobić frużelinę a następnie bitą śmietanę.

Frużelina truskawkowa:

Truskawki myjemy, szypułki odrywamy (zostawiamy kilka z szypułkami do dekoracji). Większe owoce kroimy na połówki, mniejsze pozostawiamy w całości. Przekładamy je do garnuszka, zasypujemy cukrem i ewentualnie odrobiną wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż truskawki puszczą sok. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w kubku z 1 łyżką wody (temp. pokojowej lub zimnej). Dodajemy zawiesinę do gotujących się truskawek. Mieszamy, podgotowujemy chwilkę, aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Następnie wyłączamy, odstawiamy do ostudzenia.

Bita śmietana:

Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno. Silikonową szpatułką nakładamy ubitą śmietanę na bezę. Na górę wykładamy świeże owoce: truskawki, borówkę. Następnie polewamy wystudzoną frużeliną (użyłam tylko kilka łyżek, resztę schowałam na później do gofrów, jako dodatek do lodów itp.). Na koniec Tort Pavlova przyozdabiamy listkami mięty. Torcik przechowywać w lodówce. Smacznego :)