Przepis
Składniki:
600-700 dag pomidorów Lima (lub innych z przewagą miąższu)
puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju)
200 g mozzarelli,
15-20 czarnych oliwek,
15-20 kaparów z zalewy,
2 ząbki czosnku,
garść świeżych listków bazylii,
garść świeżych gałązek tymianku,
chleb typu włoskiego (dostępny w Lidlu, ale może też być inne pszenne pieczywo, np.: ciabatta),
oliwa z oliwek,
pieprz.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i delikatnie soli, ale nie za dużo bo pozostałe składniki mają w sobie sól. Odstawiamy na sitko do odsączenia.. Mozzarellę kroimy w kosteczkę i też odstawiamy do odsączenia. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i także odsączamy. Oliwki kroimy w plasterki, kapary też można rozdrobnić. Bazylię i tymianek drobno siekamy. Wszystko łączymy, dodajemy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczywo kroimy, smarujemy oliwą i roztartym czosnkiem, a następnie nakładamy pomidory wymieszane z dodatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190°C przez 15 minut.