Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem, mozarellą, oliwkami i kaparami

Krzysztof
30.08.2014 8:28
Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem, mozarellą, oliwkami i kaparami

Przepis

Składniki:

600-700 dag pomidorów Lima (lub innych z przewagą miąższu)

puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju)

200 g mozzarelli,

15-20 czarnych oliwek,

15-20 kaparów z zalewy,

2 ząbki czosnku,

garść świeżych listków bazylii,

garść świeżych gałązek tymianku,

chleb typu włoskiego (dostępny w Lidlu, ale może też być inne pszenne pieczywo, np.: ciabatta),

oliwa z oliwek,

pieprz.

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i delikatnie soli, ale nie za dużo bo pozostałe składniki mają w sobie sól. Odstawiamy na sitko do odsączenia.. Mozzarellę kroimy w kosteczkę i też odstawiamy do odsączenia. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i także odsączamy. Oliwki kroimy w plasterki, kapary też można rozdrobnić. Bazylię i tymianek drobno siekamy. Wszystko łączymy, dodajemy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczywo kroimy, smarujemy oliwą i roztartym czosnkiem, a następnie nakładamy pomidory wymieszane z dodatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190°C przez 15 minut.