Beza Pavlova - tort bezowy

Ewelina
Desery
05.10.2016 13:39
Beza Pavlova - tort bezowy
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki:

- 4 białka

- 250 g drobnego cukru

- szczypta soli

Dodatkowo:

- 500 ml  śmietany 30%

- ulubione owoce

Przepis

Białka, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do wysokiej miski. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, do uzyskania sztywnej piany. Piana powinna być gęsta, sztywna oraz błyszcząca.

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #1

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #2

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #3 Na wcześniej natłuszczonej i pokrytej papierem do pieczenia blaszce formujemy dolną i górną część bezy. Całość wykonujemy szybkimi i pewnymi ruchami, tak, aby nie naruszyć konsystencji naszej piany.

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #4

Nasze bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około gadzinę. Gotową bezę pozostawiamy na jakiś czas do wystygnięcia. Po upieczeniu beza powinna być chrupiąca z zewnątrz zaś wilgotna i piankowa w środku.

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #5

Przygotowujemy bitą śmietanę a następnie wykładamy ją na dolną warstwę bezy. Na nasz krem wykładamy ulubione owoce.

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #6

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #7

Kolejnym krokiem jest wyłożenie górnej warstwy bezy, którą również dekorujemy owocami i bitą śmietaną.

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #8

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #9

Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #10

Uwagi:

Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem.