Spaghetti z orzechami

Ewelina
Makarony
29.08.2014 20:29
Spaghetti z orzechami

Przepis

Dzisiejsza propozycja obiadowa to kulinarna podróż do Włoch. Makaron w orzechowym sosie. Niecodzienna kompozycja smakowa. Idealna.

Spaghetti con le noci

(porcja na 4 osoby)

300g spaghetti

150g orzechów włoskich

ząbek czosnku

1 kromka miąższu chleba

100g śmietany

oliwa z oliwek

sól

gałka muszkatałowa

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Nie przelewamy go zimną wodą.

Orzechy obrać, sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę. Można też użyć orzechy już obrane, wtedy nie musimy już nic z nimi robić.

Orzechy miksujemy z obranym ząbkiem czosnku i łączymy z miąższem chleba, namoczonym w odrobinie wody lub mleka, wyciśniętym i lekko posolonym.

Masę przekładamy na rozgrzaną patelnię, rozcieńczamy ją śmietaną i odrobiną oliwy. Podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.

Do gotowego sosu przekładamy makaron, dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku trochę startej gałki muszkatałowej.

Smacznego.