Przepis
Dzisiejsza propozycja obiadowa to kulinarna podróż do Włoch. Makaron w orzechowym sosie. Niecodzienna kompozycja smakowa. Idealna.
Spaghetti con le noci
(porcja na 4 osoby)
300g spaghetti
150g orzechów włoskich
ząbek czosnku
1 kromka miąższu chleba
100g śmietany
oliwa z oliwek
sól
gałka muszkatałowa
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Nie przelewamy go zimną wodą.
Orzechy obrać, sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę. Można też użyć orzechy już obrane, wtedy nie musimy już nic z nimi robić.
Orzechy miksujemy z obranym ząbkiem czosnku i łączymy z miąższem chleba, namoczonym w odrobinie wody lub mleka, wyciśniętym i lekko posolonym.
Masę przekładamy na rozgrzaną patelnię, rozcieńczamy ją śmietaną i odrobiną oliwy. Podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
Do gotowego sosu przekładamy makaron, dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku trochę startej gałki muszkatałowej.
Smacznego.